Читать «Ответен удар» онлайн - страница 199

Брад Тор

- Как? Каква заплаха може да представлява той за човек като вас?

- Не само за мен. Акреп е заплаха за всички шиити. Бях достатъчно неразумен, за да му повярвам, че е открил начин да обедини всички мюсюлмани, да ги сплоти отново. Но трябваше да се досетя. Само ни е използвал.

- Използвал ви е? За какво?

- За пари. Пари за експедициите му - голямото търсене на най-страшното оръжие, което щеше да позволи на всички мюсюлмани да бъдат равнопоставени, ако не и да превъзхождат останалата част на света.

- Ислямският институт за наука и технологии - сети се Харват.

- Именно. Чието създаване преди десетилетия беше негова идея.

- Кой е той? Какво е истинското име на Акреп?

- Кой знае. А и какво значение има? Трябваше да обърна внимание на едно-единствено нещо, за което той не можеше да ме излъже, а именно от кой народ произлиза. Но понеже не го направих, сега хората ми ще страдат. Целият свят ще страда. Ще оцелеят само сунитите. Точно това е планирал през цялото време.

- Казахте, че не е могъл да ви излъже за произхода си. Кой е народът, от който произлиза?

- В миналото са били най-великата империя в света. Хитлер е бил запленен от тях и е копнеел да постигне поне част от тяхното могъщество. Дори вашата страна е попадала в мрежите им, без дори да го знае. Либия, Ливан, Сирия, Ирак, Балканите - всички те имат нещо, което ги свързва.

В тези страни имаше мюсюлманско население, но това се стори прекалено очевидно на Харват. Той се замисли над факта, че във всяка от тях имаше сериозни ислямски терористични групировки, свързани с Бен Ладен.

- Има ли връзка всичко това с Ал Кайда?

Ага Хан отхвърли това предположение.

- Нещата са много по-дълбоки. Акреп може да се отърве от Ал Кайда също толкова лесно, както я е създал.

На Харват му беше трудно да повярва, че някой би могъл да се отърве от Ал Кайда, пък на всичко отгоре и лесно. Тъкмо щеше да попита как някой би могъл да е убеден, че такова нещо е възможно, когато в ума му проблесна споменът за един разговор с Джилиън Алкът от предишния ден. „Какво иска Ал Кайда повече от всичко? Основаването на нов ислямски халифат. Основаването на един народ, прекланящ се пред Аллах и оглавяван от халиф, да е водач, признат от целия ислямски свят.“

- Акреп иска да сбъдне надеждата за нов мюсюлмански халифат, нали?

Ага Хан кимна утвърдително и отвърна:

- Един халифат, в който - както той самият твърдеше пред мен в началото - сунитите и шиитите ще бъдат равнопоставени.

- Тогава каква е мрежата, в която Съединените щати са попаднали? Либия, Ливан, Сирия, Иран, Ирак, Балканите - каква е връзката?

Все още седнал на стола си, Ага Хан се наведе напред и отвърна:

- Всички тези територии в миналото са били част от един велик мюсюлмански халифат. Свещено царство на земята, което няма аналог в историята и което Акреп възнамерява да съживи без чужда помощ - Великата османска империя.

Глава 76

Личният кабинет на президента

Белият дом, Вашингтон, окръг Колумбия

- По дяволите, Чък! - изруга Джек Рътлидж, който не беше мигнал от две денонощия.

Той гневно натисна копчето на дистанционното и изключи телевизора.