Читать «Ответен удар» онлайн - страница 177

Брад Тор

- Господи - възкликна Вейл и остави чашата с кафе. - Къде? Колко са заразените?

- Инфекцията започва от един мюсюлмански вносител на храни на име Касим Наджар в Хамтрак, щата Мичиган, и се разпростира върху няколко служители на куриерската служба „Ю-Пи-Ес“ чрез мрежата за доставки от Мичиган до Манхатън. ФБР и екипи от центровете по контрол и превенция на болестите и Военномедицинския институт по инфекциозните болести вече са на път.

- Преднамерено ли е била пусната? Има ли и други жертви?

- Явно това е цялата информация, с която разполагат. Да се надяваме, че ще разберем повече на срещата следобед.

- Дано да получим повече от информация. Сам видя колко бързо се разпространява това чудо в иракското село - отвърна Вейл, който вече прехвърляше възможно най-лошите сценарии в ума си. - Ако не овладеем положението, смъртните случаи ще достигнат астрономически размери. В сравнение с тази болест чумата ще изглежда като ангина…

Разсъжденията на Вейл бяха прекъснати от сигнал за получено съобщение на специалния му пейджър. Този път беше ред на Лоулър да попита какво става, виждайки угриженото изражение на лицето на приятеля си.

Директорът на ЦРУ вдигна поглед от пейджъра си и каза:

- Търси ме шефът на президентската канцелария.

- Чък Андерсън? Защо?

- Разтревожени са, че може да е предприета сериозна офанзива за разпространение на болестта и че е само въпрос на часове, преди да съобщят за жертви във Вашингтон.

- Ако е предприета сериозна офанзива, болестта може да се появи навсякъде. Къде искат да преместят президента?

Вейл остави пейджъра си на бюрото.

- Искат да се задейства сценарият за „Страшния съд“.

- Операция „Ноев ковчег“?

Вейл кимна.

- Андерсън ще препоръча президентът, неговият кабинет, Конгресът и всеки друг в списъка за държавна приемственост да бъде евакуиран в подземния обект в Маунт Уедър.

Лоулър беше запознат с Командния център за извънредни ситуации и контрол на държавната приемственост, изграден на повече от километър под повърхността на осеяната с антени планина в северозападния щат Вирджиния, близо до границата с щата Западна Вирджиния. Това беше засекретен, самостоятелен подземен град. Беше проектиран по време на Студената война, за да устои на множеството директни ядрени удари, които най-големият и най-сериозен враг на Америка - Съветският съюз - би могъл да ѝ нанесе. Винаги когато средствата за масова информация съобщаваха за евакуирането при кризи на президента или правителствени членове на „безопасно и неназовано“ място, в девет случая от десет ставаше дума за Маунт Уедър.

- На Андерсън за това му се плаща - отбеляза Лоулър. - Да предвижда най-лошото.

- О, да - въздъхна Вейл. - Няма спор. Предвижда най-лошото. Президентът вече е дал старт на протокола „Лагерен огън“. Докато ние с теб си говорим, в момента окомплектоват бомбардировачи и изтребители с ядрени ракети.

Като помълча малко, осъзнавайки в какво е на път да се превърне Америка, той замислено добави: