Читать «Ответен удар» онлайн - страница 151

Брад Тор

Макар че саудитците разполагаха с технология за блокиране на достъпа до някои интернет страници, Рейнълдс знаеше, че нямат нищо, с което да разшифроват криптирани имейли. Въпреки най-авангардните оръжия, които Чичо Сам беше продал на бедуинските си приятелчета срещу милиарди долари през годините, слава богу, криптирането беше единствената област, в която Съединените щати отказваха да работят със саудитците. С помощта на Националната агенция за сигурност ЦРУ си беше осигурило задна вратичка за своите оперативни агенти в Саудитска Арабия, които се нуждаеха от защитен достъп до световната мрежа. Бяха поставили дигитален шлюз на последното място, където саудитците биха се сетили да го търсят - страницата на ЗИУ. Щом тя се зареди. Рейнълдс се подсмихна заради иронията на избора - дрешника на евнуха като идеално място да скриеш спермицида.

Той премина през междинните сървъри, за да стигне до своята, одобрена от саудитците, пощенска кутия и изчете поредицата от кратки сведения, изпратени му от пътуващите екипи по безопасността, които правеха проверки на кладенците, рафинериите, нефтените помпени станции и най-различни други обекти на „Арамко" из цялото кралство. Доволен, че собственият му двор е в пълен порядък, Чип реши да види как вървят нещата при саудитската династия и отвори един имейл, съдържащ разводнената всекидневна оценка на заплахите. Както винаги, тя предизвика у него слаб интерес и не бе особено информативна. Наля си още една чаша кафе и започна да си подсвирква ,,Отиваме да видим вълшебника“, докато внимателно заобикаляше файъруолите и пръстените на защита, които пазеха данните на саудитското разузнаване. Беше време да надникне зад завесите щамповани с палмови листа.

Един от най-големите страхове на управляващата фамилия, както и причината за назначението на Рейнълдс беше фактът, че държавната нефтена компания „Арамко“ бе изключително уязвима за атаки. Огромната ѝ наземна инфраструктура беше до такава степен незащитена, че според прогнозите на американски анализатори и една малка, но добре организирана банда саботьори можеше напълно да съсипе ресурсите на Саудитска Арабия за добив на нефт, да свали династията Сауд от власт и да създаде световен ефект на доминото, който би изстрелял цените на петрола на нива над сто, а може би и сто и петдесет долара за барел. Веднага след това би настъпил геополитически, социален и икономически катаклизъм. Ще последва крах на фондовите борси и цивилизацията ще бъде вкарана в една съвременна версия на Средновековието, от която би могла никога да не излезе.

Не беше учудващо, че Рейнълдс сънуваше кошмари. Саудитска Арабия притежаваше повече от осемдесет активни нефтени и газови полета и над хиляда кладенци. Не беше възможно той и хората му да са едновременно навсякъде. В миналото имаше незначителни, аматьорски опити за саботаж, които бяха по-скоро досадни инциденти, но всеки се тревожеше от големия въпрос ,,ами ако”.