Читать «Ответен удар» онлайн - страница 150

Брад Тор

В някаква степен му беше трудно да те вини, след като дори техният болнав крал не беше пример за подражание. Всяка година крал Фахд си устройваше почивка в крайбрежното си имение в Испания, придружаван от триста и петдесет слуги, петдесет мерцедеса и седемдесетметровата си яхта. Освен това всеки ден му се доставяха цветя на стойност две хиляди долара и петдесет торти. При всяка негова крачка монархията се прострелваше сама в крака, но Рейнълдс не го беше грижа. Това не беше неговата страна. Доколкото банковата му сметта продължаваше да се захранва със солидни депозити, той щеше да си върши работата. Основната му грижа - за която му се плащаха толкова много долари - беше петролът на ,,Арамко" да тече безпрепятствено и по този начин да попълва хазната на династията.

Рейнълдс отви дъното на сувенирния пълнител за снайпер 50-ти калибър, който украсяваше бюрото му, и извади от тайника в него 40-гигабайтово USB флаш устройство, което включи в задната част на компютъра си. Освен че с него се принасяха бързо данни, то имаше допълнителното удобство да не се оставя никакви следи в компютъра. С тази специална играчка той можеше безопасно да криптира и съхранява всякаква информация, която не искаше да оставя на твърдия диск на лаптопа си. В кралството предпазливостта никога не бе излишна.

От своя страна саудитците бяха всеизвестни с това, че филтрираха съдържанието в интернет. Тяхното Звено за интернет услуги (ЗИУ) контролираше всички високоскоростни връзки за пренос на данни, свързващи страната с глобалната мрежа, и целият интернет трафик в Саудитска Арабия беше насочван през централната система от прокси сървъри в ЗИУ, което решаваше до какво потребителите можеха да имат достъп и до какво - не. Позовавайки се на Корана, саудитците претендираха, че опазват ислямските си ценности, като блокират достъпа до всякакви материали противоречащи на вярата им или имащи потенциала да повлияят зле на културата им. И същевременно пушеха, пиеха алкохол, дрогираха се с наркотици и развратничеха в чужди страни. Цялото това лицемерие би било забавно, ако крайният резултат не беше толкова плачевен за средностатистическия саудитски гражданин.