Читать «Ответен удар» онлайн - страница 147

Брад Тор

- Противно на всеобщото схващане, бесът не се предава единствено чрез ухапване, извършено от инфектиран заразоносител. Има три съвременни случая на пренасяне на болестта без ухапване. При първия пострадалият е вдишал частици на вируса в пещера с прилепи. Вторият описва служители на лаборатория, използвали електрически трион, за да отрежат връхната част на черепите на заразени с бяс трупове. При рязането се е получил аерозол и те вдишали заразените частици. Тритият случай е трансплантация на роговица от инфектиран донор.

- С други думи - обобщи Харват, - съществуват множество начини, по които хората могат да се заразят.

- За съжаление - отвърна Уиткоум - това е точно така. ,,Артхашастра" е доста находчива в предложенията си за използване на различни патогени в качеството им на оръжия. Нямаме представа какъв точно щам на беса е използвал Ханибал и какво е получил, когато го е комбинирал с отрова Azemiops feae. Помните ли примера с дуплицирането, който ни цитира Джилиън? Чудовищна болест, която би се получила в резултат на комбинирането на две по-малко опасни болести, може да бъде коренно различна от онова, което бихме могли да си представим някога.

Харват не се съмняваше, че ученият е прав, но оставаха още въпросителни.

- А имунитетът на мюсюлманите срещу болестта, каквато и да е тя?

- Най вероятно за тази болест има лекарство или поне някаква ваксина. Независимо какво знаем за основните ѝ компоненти, трябва да се съсредоточим върху намирането на ваксина, било то в нашата лаборатория или чрез хората, която са я разработили.

Уиткоум беше прав. За да се постигне някакъв научен напредък за решаване на проблема, най-доброто, което Харват можеше да стори, беше да улесни преместването на Алън и Ванеса във Форт Детрик. А за да го направи, трябваше да намери начин да заобиколи наложените му заповеди и да се свърже с един от най-добрите му контакти от разузнаването, без да бъде заловен.

Докато Джилиън се сбогуваше със семейството по телефона, той започна да си съставя мислено план.

Глава 53

Риад, Саудитска Арабия

Петдесет и осем годишният бивш оперативен агент на ЦРУ Чип Рейнълдс замъкна под душа грамадната си снага, висока метър и деветдесет, и подложи главата и раменете си под горещата вода. Много му се искаше да прекара така целия ден, но Арабско-американската нефтена компания, или ,, Арамко" за по-кратко, не му плащаше, за да кисне в банята.

След като се избърса, Рейнълдс отвори входната врата на вилата си и видя, че закуската и вестниците вече го очакват. Той внесе подноса вътре, сложи го на бюрото си, и си наля чаша кафе, докато чакаше лаптопа му да се стартира. Понеже знаеше, че саудитската монархия налага крайно строга цензура върху медиите, прегледа бегло местните вестници. Истински ценната информация получаваше от своята мрежа от контакти, разпилени из цялата страна. Въпреки че заместник - министърът на държавното развитие Фарук Ал-Хавез всеки ден му даваше копие от справката с оценка на заплахите (която се съставяше изцяло по идея на Рейнълдс), той беше наясно, че онова, което получаваше, не беше нищо друго, освен разводнена версия. Фарук винаги беше изпитвал неприязън към него и консултантът знаеше защо.