Читать «Ответен удар» онлайн - страница 146

Брад Тор

Харват беше смаян.

- Симптомите съвпадат напълно.

- Не само че съвпадат напълно - отвърна Уиткоум, - но и обясняват другите симптоми, които не можехме да свържем пряко с отровата на Azemiops feae.

- Значи това било. Картагенците са комбинирали отровата с бяс. Сега разбирам каква е ролята на кучетата.

- Кучета? - повтори Уиткоум. - Какви кучета?

- Сандъкът, за който ви разказах. Смятаме, че е бил използван за пренасяне на загадъчното оръжие на Ханибал - намеси се Джилиън по другия телефон. - Та по стените на този сандък бяха резбовани най-различни сцени. Освен някаква специална книга, която според мен е „Артхашастра“, бяха изобразени и вълците от нагръдниците, само че не бяха точно вълци. След като ги огледа внимателно, Скот реши, че са кучета. Предполагам, че сега вече би трябвало да ги считаме за бесни кучета.

- Звучи логично - каза Алън след миг размисъл. - Бесът е една от най-древните инфекциозни болести, известни на човечеството. Най-старите свидетелства за нея са отпреди близо 2000 години преди нашата и идват от Азия, но най-подробните и точни медицински сведения са от около трети век преди новата ера.

- По-малко от шестдесет години преди раждането на Ханибал - отбеляза Харват. - Но ако бесът е другият компонент, има нещо неясно. Винаги съм мислил, че ако се заразиш с бяс, краят е фатален.

- Прав сте. Щом се развият клиничните симптоми, няма известно лечение, което да предотврати смъртния изход. Но ако се диагностицира достатъчно рано в случаите с тежки рани, като ухапвания по главата или шията, може да бъде предписан противобесен серум. В случаите на по-леки ухапвания, като например по краката или ръцете, пациентите обикновено биват лекувани успешно с ваксина.

- Но тук не става дума за пренасяне на болестта чрез ухапване. Хората не са били ухапани, преди да заболеят.