Читать «Ответен удар» онлайн - страница 138

Брад Тор

Преди Харват да успее да реагира, мъжете извадиха пистолетите от кобурите на кръста си и ги насочиха към него и Джилиън. Последното, което му трябваше сега, беше да провокира престрелка с полицаи, затова просто вдигна ръце над главата си и остави всички оръжия, които носеше, по местата им.

Когато видя, че Харват е вдигнал ръце, Джилиън последва примера му и попита:

- Какво става?

- Затваряй си устата! - излая един от полицаите, а партньорът му се извърна към другата стая и повика техния капитан. След секунди в кухнята влезе набит, около петдесетгодишен мъж с оредяла коса и торбички под очите. Отначало лицето му доби учудено изражение, но той бързо се опомни и започна да раздава заповеди на хората си.

Когато обърнаха Харват с лице към стената и го претърсиха, откриха не само картечния пистолет и револвера 357 на Аломари, но и сгъваемия нож, документите на името на Сам Герин и пачки евро, американски долари, британски лири предоставени му от неговия шеф Гари Лоулър. След като обискираха Джилиън, те преровиха и раниците и откриха тъканните проби и компактния пистолет „Хеклер и Кох“ на Харват.

- Поне са от различен калибър - отбеляза капитанът на английски, докато изследваше оръжията. - Това ще улесни балистичната експертиза.

- Каква балистична експертиза? - осведоми се Харват. - Какво е всичко това?

- Мосю Герин, мадам Алкът, казвам се капитан Марсел Брусари и служа в местната Жандармерия, мой дълг е да ви уведомя, че сте арестувани и срещу вас ще бъде възбудено разследване за участието ви в убийствата на лондонския полицай Доналд Милс и двама граждани в универсалния магазин „Харви Никълс”, на доктор Моли Дейвидсън, сътрудник в парижкия клон на ,,Сотбис", на Мари Лавоан, извършено по-рано днес.

Харват понечи да възрази, че са невинни, и да попита какви доказателства имат властите срещу тях двамата, когато се сети, че френската полиция и Интерпол вече разполагат с повече от достатъчно. Видеозаписът от охранителните камери в ,,Харви Никълс“ не беше разкрил самоличността на Харват, но бе уловил чудесно лицето на Джилиън Алкът. Освен това бяха представили личните си документи в „Сотбис“, за да им бъдат издадени пропуски. След това той беше изхвърлен от клона на аукционната къща след разправия с Дейвидсън точно в деня на убийството и. С Джилиън бяха идеалните заподозрени. А сега бяха заловени на връщане от друго местопрестъпление. Макар и не докрай убедителни, косвените улики срещу тях бяха повече от достатъчно, за да бъдат задържани за неопределен период от време. Харват не можеше да вини френските власти, те действаха съвсем законно. Но не можеше и да ги остави да го задържат.

Когато единият от двамата полицаи го заобиколи в гръб, за да му сложи белезници, той замахна назад с глава с всичка сила и разби носа на служителя на закона. После тутакси нанесе с дясната си ръка кос удар по шията на Брусар. Капитанът се свлече на линолеума като пълен с кал боклукчийски чувал, другият полицай се нахвърли върху Харват, като сключи ръце около кръста му в опит да го повали на земята, но агентът сплете пръсти и със светкавичен удар го удари в тила. Беше въпрос на секунди да се справи с тримата жандармеристи.