Читать «Ответен удар» онлайн - страница 111

Брад Тор

- И така, изтече една година и вие решихте да действате?

- Реших да продам находката на мосю Бърнам. Да уговорим цена и той да вземе всичко.

- Но не се получи.

- Не. Той ми каза, че нямал пари. Поне не в онзи момент. Предложи да ми остави малък депозит и да ми плати по-късно, но аз не се съгласих.

- Умна жена - похвали я Харват.

- Казах му, че парите ми трябват веднага. Той много се ядоса и натърти, че артефактите принадлежали на фондацията. Когато му отвърнах, че няма никаква фондация, той започна да си търси оправдания. Накрая го заплаших, че ще отида в полицията и ще разкажа всичко, което знам, ако той не ми съдейства.

- Обзалагам се, че никак не му е харесало - подхвърли Харват, сещайки се за темперамента на Рейбърн.

- Никак даже, но и той беше в затруднено положение като мен. Нямаше избор. Не можеше да си позволи да ми плати, но определено не искаше да отида в полицията, така че взехме компромисно решение да продадем всичко чрез „Сотбис“.

- Значи, намиращото се в „Сотбис“ представлява цялата находка на Елисън?

Лавоан погледна встрани, преди да отговори.

- Не. Не всичко.

- Има и още? - попита Джилиън.

Лавоан се опита да обясни.

- Макар че поверихме работата на „Сотбис“, все пак не можех да вярвам на мосю Бърнам. Реших, че ще намери начин да ме измами. Не можех да рискувам всичко още при първата сделка. А и Елисън никога не беше докладвал на работодателя си къде е точното местоположение на обекта, нито пък какво е открил там. Мосю Бърнам нямаше никаква представа с какво разполагам. Ако първата разпродажба се окажеше сполучлива, можех да изчакам известно време и после тайно да дам на „Сотбис“ още предмети.

- И то без да ви се налага да делите парите с някого.

Мари кимна.

Харват стана от масата и каза:

- Трябва да видим останалите артефакти.

- Защо?

- Защото, макар съпругът ви да не се е върнал от ледената пропаст, оръжието, за което римляните са платили прескъпо никога да не попадне в Рим, е извадено оттам.

Лавоан беше смаяна.

- Какво имате предвид?

- Имам предвид, че мъжът, когото наричате Елиът Бърнам, е работил с мюсюлмански терористи, които планират да използват оръжието на Ханибал срещу западния свят.

- Оръжието наистина ли съществува? Какво е то?

- Някаква болест - отвърна лаконично Джилиън. - Моля ви, Мари, каквито и предмети да се намират у вас, трябва да ги огледаме. Обещаваме ви, че друго няма да правим. Нямаше намерение да ви ги отнемаме. На карта е заложен може би живота на милиони хора. Ясно е, че Бернар не е знаел на кого помага, но вие можете да ни съдействате да поправим злото. Моля ви.