Читать «Таємниче життя дерев» онлайн - страница 94

Петер Воллебен

У наших широтах жертвами полум’я можуть стати тільки однотипні плантації смерек та сосен з їхньою глицевою підстилкою, що влітку суха, наче тріска. Однак навіщо хвойні дерева загалом відкладають так багато займистих субстанцій у кору та глицю? Якщо в їхній природній зоні поширення трапляється багато пожеж, то вони не мусили б бути легкозаймистими. Крім того, не можна було б досягти такого поважного віку, як у шведських смерек у Даларні, що мають аж понад вісім тисяч років, якби щонайбільше кожні двісті років їх змітала з лиця землі пожежа. Думаю, що вже протягом тисячоліть за такі знищення лісу відповідають необачні люди, що ненавмисно, приміром через непогашене багаття для приготування їжі, поширюють вогонь. Поодинокі удари блискавки, що насправді розпалювали тільки невеличкі, місцеві пожежі, були настільки рідкісними, що європейські дерева до них не пристосувалися. Під час новин про лісові пожежі зверніть увагу на їхніх призвідців: у цьому контексті здебільшого розшукують винуватців людей.

Менш небезпечним, але значно боліснішим є явище, про котре я і сам тривалий час нічого не знав. Наш лісничий будинок розташовано на гірському кряжі на висоті майже п’ятсот метрів, і глибоко врізані струмки навколо нього не завдають лісові ніякої шкоди, а навпаки, допомагають йому. Проте це абсолютно не стосується великих річок. Регулярно вони виходять з берегів, а тому поблизу них утворилися дуже особливі екосистеми — тугайові ліси. Які види дерев здатні там поселитися, залежить від виду та частотності паводків. Якщо розлиття має бистру течію й щорічно затримується на багато місяців, то краєвид створюють верби й тополі. Вони витримують довге перебування у воді. Такі умови часто бувають поблизу річок, відтак тут виникають ці зелені острівці з м’якою деревиною. Трохи далі та здебільшого на кілька метрів вище водопілля трапляється рідше, й коли навесні, щойно розтане сніг, воно все-таки туди доходить, то утворюються великі озера, в яких вода вже тече повільно. Перше ніж зазеленіє листя, вона вже переважно спадає — у таких умовах найкраще живеться дубам та в’язам. Вони належать до видів із твердою деревиною, екосистеми, що, на відміну від верб і тополь, дуже чутливо реагує на літні повені. Тоді ці завжди міцні дерева можуть загинути, бо задихається їхнє коріння.

Утім, справжнього болю річка завдає їм інколи взимку. Під час екскурсії крізь ліс із твердими видами деревини в середній частині Ельби мені у вічі впала відколена кора на всіх стовбурах дерев. Усі пошкодження були на однаковій висоті — приблизно два метри. Такого я ще ніколи не бачив, а тому ламав собі голову, в чому річ. Щось таке коїлось і з іншими учасниками екскурсії, аж поки співробітник біосферного заповідника не пояснив нам цю загадку: дерева поранив лід. Коли Ельба в особливо холодні зими замерзала, на ній утворювалися товсті крижини. Щойно навесні повітря й вода теплішали, як разом з паводком вони рухалися крізь дуби та в’язи, з гуркотом ударяючись об стовбури. Оскільки рівень води повсюди був однаково високим, ці рани в усіх дерев виявилися на тому самому місці.