Читать «Акупунктура міста» онлайн - страница 6

Жайме Лернер

У Сеулі я також мав честь поспілкуватися з відомим мешканцем міста Янґ Оак Кімом, філософом, який закінчив Гарвард і залишився в університеті, щоб вивчати медицину. Повернувшись, професор Кім протягом двох років викладав філософію у дуже популярній програмі Південної Кореї. Це неймовірно відома людина. Нині він вирішив стати репортером із висвітлення важливих питань. Наша розмова була немов свято: неймовірно багато спільного в поглядах, а також простоти, що синтезує східну філософію загалом.

Він бачить загальну картину. Та найбільше мене вражає те, що він читає місто, бере до уваги значення кожного регіону, кожного місця, кожного імені в дуже простій і лаконічній формі. Ах, якби ж міста мали менше забудовників-торговців-труднощами, а більше філософів!

Заборонене місто

Якщо вірити історії, Пекін — одне з найдавніших міст на світі. На початку XV століття воно було розділене на дві частини. У внутрішньому, так званому «Забороненому місті», стояв імператорський палац, оточений потужною стіною і ровами з водою. Останнього китайського імператора Пуї було скинуто 1911 року, а 1924-го вигнано з міста.

Але зараз Пекін втратив одну зі своїх дивовижних особливостей. Зникла невід’ємна складова традиційного краєвиду: море велосипедів, що на кожному з них їхало більше однієї особи. Це було місто людей.

Пекін сьогодні — це черговий табір ультрасучасних споруд, оточених величезними дорожніми структурами, автострадами, круговими перехрестями, радіально-кільцевими розмежуваннями тощо. У «спіралі», утвореній другим і третім кільцями, розташований CBD (Center Business District) — центр ділового району. Нині Пекін — це місто доріг.

Поруч із «Забороненим містом» і прилеглими територіями можна побачити невеликі ділянки з текстурою старого міста. Міста, що його можна впізнати лише з кіно чи книжок.

Щоби знову заслужено посісти чільне місце у світі, Пекін нині потребує впевненої персональної акупунктури: менше автострад, більше міста, місця для велосипедистів і для всіх людей загалом. Вочевидь це і є те необхідне голковколювання. Повернути автобуси і вулиці, надати краєвидам зупинкового обрамлення. Хоча, можливо, потрібна й інша акупунктура. Але ж яка зухвалість! Навчати акупунктури китайців!

Калі

Немов за годинником невагомий бриз вітає вечір. Площа м’яко вилискує в теплому вечірньому сяйві зірок. У тихому та безпечному місті мирно прогулюються закохані пари і де-не-де вздовж тротуару пробігають діти. Хоч би куди ви пішли, з вами крокуватиме душа міста: старенькі квартали, м’які кольори, пожвавлені тротуари в такт із приглушеними звуками сальси.

Шкода, звісно, що через надмірно збільшені проспекти це колумбійське місто дещо втратило свою ідентичність. Щоб перетнути ті вулиці, вам доведеться прямувати вгору і вниз пішохідними мостами.