Читать «Зворотний бік світів» онлайн - страница 165

Дара Корній

Бо що їй лишається? Жити, звикати вдруге до Перемінника і чекати.

Чекати? Чого? Вона не знала.

Минали дні, тижні, місяці, нічого не відбувалося. Може, їй не повірили. Навіть оте відчуття спостерігання за нею зникло. Мальва успішно закінчила школу, на відмінно склала ЗНО і вступила на історичний до універу. Батьки довго не могли звикнути до нормальності доньки, але врешті змирилися і стали пишатися успіхами дитини.

А Мальві не сиділося вдома. Вона йшла в гості до своєї подруги, в улюблене місце, на дах будинку на сходженні вулиць Шпитальної, Джерельної та Шолом-Алейхема. «Перехрестя гріхів та спасінь». Умощувалася там і дивилася, випробовуючи свої таланти.

Краківський ринок, поряд пологовий будинок. Повнота вражень. Чорні серця, майже втрачені душі. Уже знала, що стає з такими по смерті. І наче на шальках терезів, з іншого боку — інші, по вінця наповнені світлом, котрі зберігають рівновагу між тими, хто легко продається, і тими, хто ніколи про це навіть не думає. Ті люди світилися зсередини. До них приємно торкатися, з ними хотілося просто так привітатися, як з давнім знайомим, поручкатися і якомога довше вловлювати посмішку на устах та світло в очах.

Спека, переборовши безконечні літні грози та вранішню львівську вогкість, виповзла на вулиці Львова. Батьки збиралися на відпочинок до Болгарії на чотири тижні до старих приятелів. Мальва поїхала з ними, узявши купу книжок, точніше, закачавши їх на рідер. Хотілося якнайдовше побути з батьками, бо точно не знала, як і коли все для неї почнеться чи то продовжиться.

Наближалося перше вересня. Вона не пішла на традиційну студентську посвяту. Сказала батькам, що погано себе почуває. Геть не хотілося нікого бачити. Якесь перенасичення натовпом. Постійне вимикання таланту, коли вона дивилася на людські явні та неявні бажання та думки, вимучувало. Увечері, після місячної перерви, увімкнула новини по телевізору. Зробила це автоматично, зла на себе за те, що досі на щось сподівається і вірить. Про неї просто забули, забули. Купа матеріалу про свято знань, про важливість навчання в розбудові держави, представлення нового Кабінету Міністрів, бо старий, поки вона релаксувала з батьками на морі, пішов у відставку. Дивно пішов, багато кого звинувачували в корупції, дехто сам зізнався, що було нечувано, інших спіткали різні біди: інфаркти, інсульти, смерті рідних та через це — неможливість обіймати свої посади. Наче чиясь невидима рука вичесувала воші з шерсті тварини, яка майже смертельно хвора на педикульоз.