Читать «У серці Африки, або Пригоди Аллана Квотермейна» онлайн - страница 301

Генрі Райдер Хаґґард

Це було величне видовище! Коли офіцер читав уголос новий закон, за знаком, поданим королевами, голосно співали труби, і королівська варта салютувала, дзвенячи списами об підлогу. Вся процедура тяглася довго, та, нарешті, закінчилася. Останній закон був про “деяких вельможних чужоземців” і т. ін. та дарування їм чинів “сановників” країни, разом із військовими почестями і величезними правами і перевагами, наданими нам королевами. Коли цей закон прочитали, знову загриміли труби, списи задзвеніли об мармурову підлогу, і я бачив, що деякі сановники відвернулися і почали шепотітися, а Наста зціпив зуби. Їм, очевидно, не подобалися пільги, надані нам, які, власне кажучи, сипалися на нас несподівано і були не зовсім природні.

Після короткої паузи Наста виступив уперед і покірно, хоча очі його зовсім не були покірними, попросив руки королеви Нілепти. Вона обернулася до нього, збліднувши, граційно вклонилася і тільки-но хотіла відповісти йому, як великий жрець Егон виступив вперед і красномовно вказав на масу вигод, пов’язаних із цим передбачуваним шлюбом. Цей шлюб зміцнить королівство, мовив Егон, оскільки володіння Насти, в яких він був справжнім королем, щодо Цу-венді, були тим же, що Шотландія щодо Англії. Як приємно виконати бажання горців, бути популярною королевою серед солдатів, оскільки Наста був заслуженим генералом! Як міцно утвердиться династія на троні і приверне благословення сонця в особі його покірного служителя Егона!

Деякі з аргументів жерця були, поза сумнівом, справедливі, і з погляду політики багато що свідчило на користь цього шлюбу. Але, на біду, важко вести політичну гру з молодими і вродливими королевами, навіть якщо вони і були тільки хорошими шаховими фігурами в руках жерців! На обличчя Нілепти, поки Егон говорив свою промову, було варто подивитися. Вона усміхалася, але під цією усмішкою відчувалася кам’яна холодність, і очі її горіли зловісним вогником.

Нарешті він замовк, Нілепта приготувалася відповідати, аж раптом Зорайя нахилилася до неї і достатньо голосно сказала їй:

— Подумай добре, сестро, перш ніж відповідати; мені здається, міцність нашого трону залежить від твоїх слів!

Нілепта мовчала. Зорайя знизала плечима й, усміхаючись, відкинулася назад.

— Справді, велика честь випала на мою долю, — вимовила Нілепта, — мені не тільки пропонують заміжжя, а Егон був такий добрий, що обіцяв благословення сонця моєму шлюбу! Можливо, колись я й погодилася б… Насто, дякую тобі! Я пам’ятатиму про твої слова, але тепер я не думаю про заміжжя, як про кубок з вином, смак якого ніхто не знає, поки не скуштує. Ще раз дякую тобі, Насто!

Вона зробила рух, немов хотіла підвестися. Обличчя Насти зблідло від люті, оскільки він зрозумів, що слова королеви були остаточною відмовою.