Читать «Повернутися дощем» онлайн - страница 242

Світлана Талан

Коли мерзну в окопі чи знемагаю від спеки, коли хочеться їсти так, що шлунок стискають спазми, коли від зневоднення репаються і кровоточать губи, коли нутром відчуваю, як десь причаївся і чатує на мене ворожий снайпер, я тішу себе… мріями про свою майбутню дитину. Можливо, комусь видасться дивним, що дівчина зі зброєю, готова прошити кулею вороже тіло, марить материнством, але заради нього я готова вбивати. Смерть заради нового життя. Коли здається, що сили і витримка покидають мене, я думаю про своє немовля. Коли холодно настільки, що не відчуваю пальці рук та ніг, я уявляю тепле тільце моєї дитини — ці мрії зігрівають, змушують ворушитися пальці, схожі на бурульку, вони оживають, бо є для чого.

…Бліндаж. Тут пахне вогнищем та дровами, як у селі в бабусиній хаті. Тушонкою, яку після війни не зможу їсти, людськими тілами та мишачим послідом. Буржуйка — рятівник, вона може відігріти тіло, руки, але не душу. Мої руки тягнуться до паперу та олівця. Душу зігрівають мрії про моє майбутнє немовля, а на папері з’являється малюнок. Ні, я малюю не його, рука спритно виводить дівчину в камуфляжі, з автоматом за плечима, на спину спадає коса. Інший аркуш паперу — під розстебнутою плямистою курткою дівчина тримає квіти. Так, на розгорнутих долонях — символ життя, весняні проліски, ніжні, тендітні, як сама дівчина та її мрії. Обличчя не видно. Навіщо його відкривати? Є символ жінки-воїна і жінки-матері. Це я. Такий собі автопортрет без обличчя.

Заходять погрітися хлопці й одразу вгадують мене на малюнках. Намагаюся заперечити, бо як впізнали мене, коли не видно обличчя? За косами? Та вони відчувають серцем, бо мої побратими справжні, не зрадники. Вони знають про мене все, окрім моїх мрій. Можливо, вони їх відчувають і тому так мене оберігають? Зігріта теплом пічки та їхніми поглядами, я закутуюсь у ковдру, заплющую очі і знову поринаю в мрії про своє майбутнє. Спливає в пам’яті рідний Луганськ, до болю знайомі вулиці, школа, двір, нічні ліхтарі, під якими я не докохала. Впевнена, що повернуся туди. Моє місто буде вільним, я знову вдихатиму солодкий смак свободи, гулятиму нічними вулицями, не боячись. Вдягну туфлі на підборах, процокочу ними по асфальту, побачу вірних друзів, зайду в кафе. Десь там я зустріну справжнє кохання і почую бажане: „Будь моєю дружиною“. Я буду гарною дружиною, бо саме тут, в окопах, я навчилася цінувати життя. І в нас народиться первісток… Заради нього я тут. Заради його майбутнього життя я вбиваю ворогів. Знаю, що куля ворога мене омине, бо я повинна вижити, перемогти і подарувати звільненому рідному місту нове життя».

Приголомшена Настя довго сиділа в задумі. Було далеко за північ, коли вона принесла на кухню ноутбук і написала Людмилі: «Люба подруго! Вибач, що не брала слухавку, коли ти телефонувала — була в такому стані, що все одно не змогла б сприйняти твої слова». Настя написала, як поїздка до бійців перевернула у неї все всередині і що вона продовжуватиме писати до газети.