Читать «Повернутися дощем» онлайн - страница 232

Світлана Талан

— Я пожартувала, — заспокоїла Настя матір. — Знаю, що мого друга Вадим не залишить голодним. І не дивись на мене, як на божевільну. Зі мною все гаразд, але я повинна бути там, у Сєвєродонецьку. Біль втрати мене не покинув, але я вже можу дихати. Я мушу повернутися, у мене стільки незакінчених справ!

Розділ 119

Геннадій був поблизу Вуглегірська, коли отримав першу звістку про Олексія Григоровича.

— Сєвєр, а ти знаєш, що наш Батя живий? — спитав Злий.

— Невже?! — вирвалося в Геника радісне. — Де він? Звідки ти дізнався?

— Сорока на хвості принесла, — посміхнувся друг. — Якщо хочеш подробиць, то піди спитай он того хлопця, — він вказав на бійця, якого оточив натовп.

— Тобі важко самому розповісти про Батю? — невдоволено мовив Геннадій.

— Кажу ж тобі, сам послухай, — сказав Злий і загадково посміхнувся.

— Та йди ти до біса! — кинув йому Геннадій і попрямував до натовпу.

Сніг рипів під ногами, але це не завадило Геннадію на відстані почути знайомий голос.

— Невже?! — здивувався він і побіг.

Геник розштовхав ліктями натовп, щоб побачити бійця, який стояв посередині й щось розказував.

— Мона!

— Сєвєр!

Міцні солдатські обійми, і клубок застряє в горлі. Вони тиснуть руки і все ще не вірять, що доля їх знову звела разом. Мона забув про те, що хлопці чекають продовження розповіді, і побратими із зрозумінням відходять, щоб не заважати зустрічі друзів, яким є що сказати одне одному.

Мона розповів, як погодився супроводжувати поранених українських бійців до Росії і два тижні допомагав виходжувати поранених.

Після перевірки його відправили назад у полон до ополченців, а потім обміняли.

— Я бачив нашого Батю, — сказав Мона.

— Де?

— У російському госпіталі, — пояснив Мона. — Одного разу навіть вдалося з ним поговорити. Його там ненавиділи, бо коли хотіли взяти в полон живим, він кинув гранату і поклав на місці одного офіцера і трьох солдатів. Навіть не знаю, чому вони не пристрелили Батю на місці, а взяли у полон.

— Напевно тому, що він командир, такі їм потрібні, — сказав Геннадій і запитав: — А потім що було?

— Був наказ вилікувати нашого Батю, щоб потім обміняти на якусь важливу особу.

— Що він казав, коли ти з ним розмовляв?

— Сказав, щоб трималися і били ворога до останнього, — посміхнувся Мона. — «Передай нашим, що я обов’язково повернуся!» Олексій Григорович питав, хто з наших вижив і окремо про Улянку. Де вона зараз?

— Тут, з нами.

Друзі б ще довго говорили, забувши про пекучий мороз, але почався обстріл і вони побігли в укриття, щоб уже там під вибухи продовжити розмову.

Розділ 120

Додому в Сєвєродонецьк Настя повернулася сама. Богдана Стефанівна наполягала на тому, щоб поїхати з нею, але Настя сказала, що вона не мала дитина і впорається сама. У Рубіжному її зустрів Вадим на таксі — він ще не встиг поновити свої водійські права.

— З поверненням, моя люба! — сказав він радісно й обійняв Настю.

Вадим одразу помітив, що Настя виглядає значно краще. Лице осунулося, аж скули випирають, під очима синці, але в них з’явився вогник життя. Коли сіли в таксі, вона одразу поцікавилася, чи прилітає її Самотній Голуб.