Читать «Повернутися дощем» онлайн - страница 189

Світлана Талан

— Я не дозволяю… відрізати… мені ногу, — видушив Гена до того, як знову знепритомнів.

З безлічі медичних приладів розумів, що перебуває в реанімаційному відділенні. Після повторної операції його стан на кілька днів поліпшився і Геник радів з того, що його переведуть у палату.

— Скоро будеш танцювати, — пожартувала медсестра, коли хлопець міг самостійно їсти і навіть посміхався.

— Не навроч! — попросив, ніби відчуваючи, що на цьому не скінчилися його страждання.

І знову все по колу. Лікар ще раз завів мову про ампутацію.

— Я зробив все, що міг, але я не Бог, не можу зупинити гангрену. Найліпший вихід — ампутація, поки є надія.

— Ні! — вкотре категорично заявив Геннадій. — Я не буду жити без ноги.

Марно лікар намагався довести йому, що без ноги живе багато людей, що можна зробити зручний у користуванні протез, що згодом він звикне до нього і навіть не помічатиме — Геник у жодному разі не дозволяв відрізати ногу.

— Залишилася гола кістка, — сказав лікар, — видалені великі шматки, навіть коли пощастить вижити, все одно залишишся кульгавим.

— Мені байдуже, — стояв на своєму Геннадій. — Мені потрібна нога.

— А кому вона не потрібна? — сумно пожартував лікар і наказав готувати хлопця до операції.

Геннадія ще раз прооперували, і знову він опинився в реанімаційному відділенні. Страшенний біль він зносив стійко, зціпивши зуби, аж поки не втрачав свідомість. Він налаштував себе винести все, перемогти і біль, і жар, і всі незручності прикутої до ліжка людини, щоб не стати неповносправним і повернутися до нормального життя. Іноді він марив і бачив то Майдан, де в нього стріляли та над головами натовпу пливли труни під «Плине кача», то говорив з Філософом, то знову біг з Малим через неозоре поле. Тяжко поранений, знову починав нерівний поєдинок зі смертю.

— Йди геть! — махав він руками, коли крижана біла тінь наближалася до нього впритул, хапала за горло.

Щойно Геннадій звільнявся від холодних пазурів на шиї, вона зубами впивалася в його праву ногу. Біль був нестерпний, ніби він босоніж ступав по розпечених жаринах, а смерть безжально відгризала його плоть.

— Не смій! — кричав він, намагаючись відірвати ненажеру від своєї ноги, але бракувало сил, руки ставали неслухняними і він у відчаї кричав від безпорадності.

Іноді смерть відступала, напевно, стомившись катувати жертву, і Геник отямлювався. Першим бажанням було побачити, чи нога не ампутована. Упевнившись, що все добре, він просив пити. Здавалося, що спрага, яка почала його мучити ще в Іловайську, не відступить ніколи. Він жадібно припадав до склянки з водою, яку подавала дбайлива медсестра, випивав її і засинав. Йому снилась ріка. Не Кальміус, який врятував його з побратимами, а незнайома гірська річка. Він чув, як дзюркотить, весело щебече-розмовляє чиста джерельна вода, шліфуючи пласкі камінці. Він черпає прозору воду, хоче її скуштувати, але вода протікає крізь пальці як у решето. Він робить ще одну спробу, потім ще і ще, бо спрага дошкуляє, від неї пересихає в роті, язик прилипає до піднебіння, хочеться попросити пити, але він не може ворухнути язиком.