Читать «Повернутися дощем» онлайн - страница 184

Світлана Талан

— Може, розповісти про це Богдані Стефанівні? — обережно сказала Валентина.

— Не потрібно поспішати. Сама знаєш, скільки навколо прихованих ворогів. Поки це не підтверджена інформація, залишімо їй надію і собі також. Гаразд?

Валентина поміркувала і погодилася. Два дні вона чекала дзвінка від правоохоронців, але марно. На третій пішла на прийом сама, і її знову запевнили, що відповідних заходів вживуть, і негайно. Того дня Валентина не зачинила кав’ярню о десятій вечора, як завжди. Додому йти не хотілося — там її ніхто не чекав, лише темні вікна квартири лякали своєю порожнечею. На душі було незатишно, тому жінка замкнула двері і засіла за комп’ютер. Від невтішних новин, якими були заповнені сайти, накрило її новою хвилею розчарувань та сумних роздумів. Згадалося, як чекала визволення від окупації. Спочатку сподівалася, що перших кількох ополченців, які з’явилися в місті, швидко затримають правоохоронні органи. Та де там. Коли їх увійшло кілька десятків, вірила, що загарбників ось-ось знищать, допомога прийде згори в прямому значенні. Тоді вона часто ночувала в кав’ярні, а посеред ночі виходила на ґанок покурити і все дивилася на небо, очікуючи штурмову десантну групу, яка непомітно спуститься в місто, виб’є нечисть, а вранці мешканці міста дізнаються про звільнення. Якою вона була наївною! І як вірила, що звільнення прийде саме вночі і згори!

Валентина взяла пачку з цигарками, вийшла надвір і закурила. Темне небо обсипане світним горохом, вікна будинків темні, місто спить. Десь далеко пролунало кілька довгих автоматних черг — звичні звуки, мабуть, на блокпостах хлопці або відстрілюються, або прострілюють «зеленку». Що там коїться і хто в кого стріляє — ніхто не знає. Валентина викинула недопалок і знову замкнулася, залишивши по той бік дверей безлюдний тихий проспект. Вона вимкнула комп’ютер та світло в кабінеті, що зараз слугував складом, зсунула докупи два крісла. Не роздягаючись, Валентина лягла, згорнувшись у клубочок, як їжак, заплющила очі. Довго крутилася, але втома і напруження далися взнаки, і вона провалилася в сон…

Валентина підскочила на своєму ліжку як ужалена, коли почула автоматну чергу зовсім поруч і задзвеніло бите скло. Вона прожогом вискочила до дверей, все ще не розуміючи, що трапилося. Вхідні скляні двері зяяли дірою. Вона відімкнула їх і огледілася на ґанку. Ніде ні душі, на стінах — сліди від куль.

— Нічого собі! — сказала Валентина і вилаялася.

Вона набрала 102 і повідомила, що кафе обстріляли невідомі. Сонний і не дуже чемний голос наказав чекати. За десять хвилин приїхали міліціянти, згодом — експерти, які визначили, що стріляли з автомата Калашникова, нарахували сім куль. Валентину спитали, чи когось підозрює. Вона розповіла про нещодавню пригоду, коли один із патрульних погрожував їй підвалом.

— Розберемося, — сказали їй уже під ранок, коли закінчили свою роботу.

— Оце так нічка! — зітхнула Валентина і взялася за прибирання.

Вранці до неї заїхала Оля, і жінки обговорили нічну подію.

— Ти ж могла загинути! — схвильовано мовила Ольга. — Якби ти не пішла спати в кабінет, то куля б застрягла не у стіні, а у твоєму тілі!