Читать «Повернутися дощем» онлайн - страница 149

Світлана Талан

«Урал» продовжував шлях, а навколо все змішалося, палало, гриміло, стріляло, заглушаючи нелюдські крики поранених. Хтось благав про допомогу, інший лаявся на всі заставки, дехто стріляв з автомата на всі боки, вистрілюючи останні патрони. Розбита техніка палала й вибухала, сіючи навколо смерть. «Урал» тримався як приклеєний за попередньою машиною, обігнати яку не міг, бо узбіччя були заміновані. Один із бійців, можливо поранений чи контужений, побіг у поле соняхів, і за мить там пролунав вибух, розірвавши його тіло на шматки.

Важкий «Урал» попереду сильно пилюжив, а коли поруч пролунав потужний вибух, пил забарвився в рожевий колір. Лише за мить, коли ще дзвеніло у вухах, Уля зрозуміла, що то був рожевий фонтан крові з розірваних на дрібні шматки тіл. «Урал» занурився в хмарину людської крові, змішаної з курявою та димом, і Уля відчула, як від жаху в неї заворушилося на голові волосся. Вона зціпила зуби, не в змозі заплющити очі, аби не бачити, як кров’яний пил осідає на її тілі та одязі, скам’яніла від жаху. Їх обігнала інша вантажівка, зачепивши бортом, і дівчина впала. Щоб підвестися, їй довелося скинути з себе мертву дівчину. Ворог гатив з усіх боків з чого тільки можна, і, здавалося, дорозі не буде кінця. Уля почула, як поруч просвистів снаряд, й інстинктивно пригнула голову, обхопивши її руками. Гучно рвонуло, машину кинуло вбік, і в передпліччі озвався пекучий біль. «Урал» хитнуло так, що дівчина впала, боляче вдарившись головою. Біль пронизав усе тіло, залишивши одну мить на думку: «Усе. Кінець…»

Розділ 72

Жінок розділили на невеликі групи і повезли на різні місця роботи. Проїжджаючи вулицями Луганська, Настя відзначила їх безлюдність. Цивільного населення було мало, проте повсюди літали машини ополченців із увімкнутими мигалками. Кілька разів вибухнуло, але пішоходи на вулиці не звернули уваги на ті звуки — з часом усе стає звичним, навіть розриви снарядів. Подекуди будинки мали сліди пожежі: обвуглені стіни та кістяки балконів.

Автобус зупинився, і Настю провели до кафе «Піч». Жінка раніше тут ніколи не була, але чула про цей заклад як один із найкращих. Він прославився традиційною українською кухнею, тому Настя вирішила, що ополченці націоналізували цей заклад. Вона не помилилася. На дверях, прикріплений липкою стрічкою, папірець сповіщав, що тут тепер «Громадська їдальня». Охоронець, який супроводжував робітниць, передав їх іншому й повернувся в автобус.

— Сьогодні ви будете допомагати на кухні, — сказав чоловік і провів їх через велике просторе приміщення, заставлене столами і стільцями.

Жінки опинилися на кухні. Працювали пічки, великі каструлі парували, і приємно пахло.

— І не думайте втекти, — попередив охоронець, — на кожному виході наші люди. Також категорично заборонено користуватися телефонами, втім, зв’язку все одно нема. Агов, дівчата! — крикнув він. — Приймайте помічниць!