Читать «Простір неспокою» онлайн - страница 27

Василь Головачов

Гнат відкинувся в кріслі, мимохіть спостерігши, що в лабораторії він сам: сусіди — Леонід Угловський та Лія Бексултанова, очевидно, виконали свої завдання і пішли.

“Скільки ж часу я працював?.. Гм, всього-на-всього дві години з чвертю… і так стомився! Чи моє рішення варте того?!

На екрані дисплея красувалося його творіння — антена міжзоряного таймфагового зв’язку. Тільки тепер замість двох паралельних решіток вона мала вигляд тонкої голки з парасолькоподібним вушком. Згідно з формулою, виведеною Гнатом, така антена виграє в потужності і дозволяє перекидати будь-яку масу на будь-які відстані без проміжних станцій! І то ще не все: у формулі було потенційне рішення, від якого буквально перехоплювало подих, але проаналізувати його у Гната вже не вистачило сил.

Він записав формулу в пам’ять машини і стер зображення антени на екрані, тоді увімкнув стандартний сигнал: “Обчислювач вільний”.

А власна пам’ять усе ще опиралася вимкненню з роботи, все ще перебирала етапи конструювання, і в Гнатовій уяві пропливали низки хитромудрих конструкцій, багатоповерхові формули різних станів вакууму, поки, зрештою, не лишилося одне видіння: крізь космос, як промінь світла, летить людина у вогненному комбінезоні з маленьким диском на пояску — це все, що зосталося від громаддя ТФ-станцій, умістившись у кількох кубічних сантиметрах! ТФ-блок… ТФ-блочок замість ТФ-станції…

— Завтра, завтра… — пробурмотів Гнат, підвівшись і виходячи з лабораторії. — Доброго потрошку…

Він не помітив, як із сусідньої кімнати вийшов Травицький і провів його довгим поглядом, в якому було більше тривоги, аніж подиву…

Удома Гнат прийняв душ, скинувши інтелектуальну втому, і йому закортіло в спортзал. Але поки що лише перевалило за полудень, та й чи було сьогодні тренування, він не знав. Довелося набирати телекс спорткомітету і довідуватися про розклад тренувань збірної Землі. З’ясувалося, що тренування проходять у спортзалах комплексу “Перемога” в Ленінграді через день, починаючи з понеділка, а сьогодні був четвер.

Гнат засмутився, потім вирішив побачитись по відео з друзями і тим піднести тонус. Однак і тут на нього чекала невдача: І вар а Гладишева не було вдома, як і його дружини. Солінда теж відшукати не вдалося, автомат сповістив, що той полетів кудись до зовнішніх планет і не лишив координат. Гната це здивувало — Солінд рідко покидав межі Землі, та й то тільки в тих випадках, коли відбувалися міжпланетні змагання і першості світу, як за традицією називалися першості Сонячної системи.

У задумі Гнат вибрав у пеналі музфонду кристал із записом і вставив у приймач. Кімнату заповнив дзвінкий пульсуючий ритм, у який вплітався тонкий людський голос. Звук був об’ємним, м’яким і озивався у всьому тілі “хвилями насолоди”, але слухати їх одному не хотілося. І взагалі нічого не хотілось, і до людей особливо не вабило, і проводити час на самоті не бажалося.