Читать «Простір неспокою» онлайн - страница 22

Василь Головачов

Вернигора стрепенувся: питали його.

— Так, звичайно. Одне з них зовсім поряд з базою, на Венері — це скеля така. — Начальник експедиції підвівся, жестом запросив усіх за собою. — Не дивуйтеся, скелі на Шемалі — одне з чудес світу! Форми їх настільки розмаїті й дивовижні, що хлопці вже не раз доповідали мені про знахідки “руїн міст”. Ходімо, покажу вам “дзеркало”. Захопіть генграви, а то пішки ходити тут не вельми приємно.

Рятувальники цийшли з приміщення, пірнувши у похмуре “підземелля” шемаліанського ландшафту, такі ж похмуро чорні в своїх костюмах, як і довколишні скелі, немовби вони споконвіку належали цьому світові й могли в ньому розчинитися безслідно.

І тут Гнат зрозумів причину свого невдоволення тим, що костюми збуджують похмурі асоціації. Недарма великі відеописьменники сучасності звертали увагу на моральний аспект космічної експансії людства, і в зв’язку з цим Гнат згадав тему однієї з відеоповістей: “Чи завжди людина несе із собою добро?” Факт — повинна! А ось чи несе?.. Адже в пошуках нових сировинних та енергетичних ресурсів вона іноді не замислюється над побічними явищами, тому доводиться відновлювати екологічну рівновагу мало не в масштабах планети, як це було сторіччя тому із Землею. Інших прикладів Гнат не знав і вирішив при нагоді розпитати про це Томаха, не відаючи, що своїм розпитуванням дає поштовх до розв’язання глобальної проблеми, перші ознаки якої — зникнення вантажів і появу “дзеркал” — вони лише почали вивчати.

Він озирнувся назад, по-новому вдивляючись у розташування базового табору експедиції, і нараз помітив над входом у приміщення, з якого вийшов, викарбуваний у золотистому матеріалі купола знак — мініатюрний слід босої ноги людини. Слід був ніби зіпсований — біля пальців виднілася чи то вм’ятина, чи то горбочок — Гнат не розгледів. Він зупинився, ще не зовсім упевнений, що бачить цей знак не вперше, і згадав: точнісінько такий же знак було майстерно вкарбовано у панель пульта на ретрансляційній ТФ-станції.

— Чого став? — гукнув йому Богданов. — Не лови гав, експерте!

Один за одним люди піднімались у повітря, і Томах, стартувавши останнім, весело прокричав:

Місяць був тоді уповні

В ніч Іванову, купальську -

Кавалькада чортівні

Пронеслась міжгір’ям духів.

Табір лишився позаду, наблизився ланцюг скель, які справді-таки скидались на, руїни. Вернигора круто спікірував до однієї із скель і став на товстий килим моху коричнево-червоного кольору. Решта приземлилася поряд, з цікавістю роззираючись.

“Дзеркало” являло собою триметрову площину, відполіровану так, що вона відбивала світло не гірше за справжнє металеве дзеркало. Постаті людей у ньому жахливо викривлювалися, хоч поверхня “дзеркала” на око здавалася зовсім рівною.

— Ось такі пироги, — сказав Вернигора, розводячи могутніми руками; його двійник у “дзеркалі” теж розвів руками, але вивернутими в ліктях. — Із фізичних параметрів, що відрізняють це місце від інших, слід відзначити слабку магнітну аномалію, та ще, певне, мікрохвильовий фон. Усі матеріали я вам видам у таборі. Ну, подивилися?