Читать «Смарагд» онлайн - страница 86

Валентина Мастєрова

Сашко несміливо шкрябнув у двері. Несміливо, бо завжди боявся прийти невчасно й потурбувати.

— Заходь, чого ти? — запрошував отець Варфоломій, не стримуючи радісної посмішки назустріч.

— А можна? — просовував у двері біляву голівку хлопчик.

— Який ти у мене боязкий, — легенько докоряв батюшка, бо Сашко і справді був полохливий: гляне баба на нього не так — він уже злякано закліпає віями, а ще як прикрикне — туманіють сльозами сині оченята, і годі спинити. Баба й сама тоді нічому не рада.

- І що воно за дитина така? — не раз жалілася Варфоломію. — Чужі он — батько лозиною усіче, й нічого: переплаче, пересидить у кущах і знову за своє. А цьому слова сказати не можна.

— Слова теж січуть не згірш лозини, — говорив чернець невесело. — Тільки лозина по тілу січе, а слово — по серцю.

Ганна хоча й не завжди розуміла сказане, але згоджувалася, проте інколи не стримувалася, і тулився Сашко за повіткою, ховаючи від усіх свою скривджену душу, бо вже соромився сліз, але ще не вмів не плакати.

— Проходь, не стій у порозі, — запросив батюшка хлопчика й підвівся. Поклав теплу долоню на стрижену біляву голову. — Спасибі за рибу, але щоб не сидів більше коло річки під дощем, добре?

Сашко зашарівся й аж ніби розцвів оченятами. Кивнув, згоджуючись:

— Добре. Тільки під дощем гарно сидіти. І мені тепло. Аби лишень риба клювала. А знаєте, кого я сьогодні зустрів? — підняв обличчя догори, бо ще мусив задирати голову, коли говорив із батюшкою.

— Ну? — отець Варфоломій поставив Сашкові стільця і сам сів навпроти.

— Нову вчительку, — сказав хлопчик так урочисто, що батюшка не стримав посмішки. Хоча й розумів, що для села зі школою-восьмирічкою, де у перших класах вчилося по кілька учнів і їх зводили зі старшими, бо не було вчителів, не було зарплати у вчителів — не було нічого для сільської освіти, — це неабияка подія. — Красива, — світилися очі у хлопчика, — і зі мною привіталася, і спитала, у якому класі я вчуся.

Батюшка і сам зрадів, бо там, де школа стояла із навхрест забитими вікнами, у нього стискалося серце — ще трохи, і на місці села стане порожньо, мов на попелищі.

— Вона буде вчити російської мови й літератури, чи той, — виправився, — зарубіжної — я ще не знаю, бо це хлопці говорили.

— От і добре, — батюшка шаснув до кишені підрясника й розчаровано витяг руку — кишеня була порожня, бо всі цукерки віддав Григорчуковим дітям. — Немає, — трохи зніяковів, — та нічого, ти вже у мене великий — он як за літо виріс.