Читать «Момчешки живот» онлайн - страница 382

Робърт МакКамън

90

90 градуса по Фаренхайт са 32,5 по Целзий.

91

„Табако Роуд“ („Tabacco Road“, „Пътят на тютюна“: пътеката, по която робите от плантациите са влачели балите с тютюн) и Догпач (Dogpatch — куча дупка, бордей) по време на Депресията в Южните щати се превръщат в прякори на бедняшките квартали за бели.

92

На банкнотата от 1 долар е изобразен Джордж Вашингтон.

93

Юдово дърво (див рожков) — Cercis siliquastrum.

94

„Куул-ейд“ („Kool-Aid“) — пакетирани разтворими сокчета на прах от рода на степчетата.

95

Дейниъл Буун — американски пионер и изследовател, станал фолклорен герой в САЩ. Най-известен е с проучванията на днешния регион на Кентъки.

96

„Муун Пай“ („Moon Pie“) — десертче, съставено от две бисквитки с пълнеж помежду им.

97

Първоначално маршмелоу (marshmallow) се е правело от извлек от бяла ружа (Althaea officinalis) и се използвало като лекарство срещу възпалено гърло. Впоследствие към рецептата се добавя разбит яйчен белтък; в съвременния си вариант кремът съдържа също и желатин и нишесте, разточва се на „саламчета“ и след като добие гумена консистенция, се реже на парчета. В продаваните днес по магазините бонбони маршмелоу отсъства обаче именно основната съставка — пюрето от бяла ружа. В САЩ и Австралия жареното на барбекю или на открит огън маршмелоу е любим десерт.

98

„Трилър“ — американски телевизионен антологичен сериал (всяка серия пресъздава различна история), чийто домакин е бил Борис Карлоф; излъчва се от 1960 до 1962 г.

99

„Грийн Спот“ („Green Spot“) — негазирано безалкохолно тип „Оранжада“.

100

Хай Флайърс — от high flyers, „летящи високо“. Названието на отбора е игра на думи — освен в буквалния смисъл (летци) идиомът се използва и със значение на „хора, постигнали бърз успех“.

101

Страйкаут — в бейзбола страйкът е неуспешно батиране (батерът не улучва топката); при три страйка напуска играта (страйкаут).

102

„Зоната на Здрача“ („Twilight Zone“) — американска телевизионна антологична поредица, създадена от Род Сърлинг. Поредицата се излъчва от 1959 до 1964 г. и дава началото на голям и разклонен франчайз под същото название — книги, комикси, списание, различни радиопиеси, телевизионни сериали и кинофилми.

103

„Външните граници“ („Outer Limits“) — научнофантастичен телевизионен сериал, излъчван от 1963 до 1965 г.; сериалът оказва такова голямо влияние върху НФ общността в САЩ, че и до днес най-общо под понятието „външни граници“ в спейс-операта (и други жанрове) се подразбират все още непроучените докрай части от Космоса, където човечеството вече е стъпило.