Читать «Настане день, закінчиться війна...» онлайн - страница 180

Петро Михайлович Лущик

Але спокійного життя не вийшло. Хоч Михайло і виходив на двір лише вночі, хоч малому Феді і було наказано мовчати, що тато вдома і що він чемно виконував (на війні діти дорослішають швидко), все ж до Засмужних приходили сусіди і їхнє чіпке око фіксувало: в хаті є ще хтось інший. Невідомо, чи хтось з них проговорився чи просто до «стребків» надійшов план зробити черговий шмон, але якраз на свято Михайла до хати без стуку увійшов Василь Вовк.

Він був на три роки молодший від Михайла, раніше якихось особливих стосунків вони не мали, тому говорити про якусь ворожнечу було б перебільшенням. У мирний час. Зараз інші часи.

Михайло встиг вчасно помітити непроханого «гостя» і сховався на горищі. А Вовк, озброєний автоматом, стояв у дверях кімнати і з чуттям мисливця оглядав по кутках. У хаті нікого не було, лише коло ліжка злегка гойдалася колиска, у якій мирно спала піврічна Марійка.

Позаду почулися квапливі кроки. Василь оглянувся і побачив стривожену Ганну з малим Федором.

– Хто є ще в хаті? – без зайвого вступу запитав Вовк.

– Нікого, – відповіла Ганна.

– А колиска чого гойдається?

– Так ось Федя колисав малу, бо не хотіла спати.

Вовк недовірливо подивився на малого.

– Це правда? – запитав він.

– Угу, – відповів Федя.

– А де твій батько?

– На фронті воює.

– У госпіталі лежить, – поправила його Ганна. – Поранили його.

Василь Вовк ще раз подивився на жінку, мовчки пройшовся кімнатами, зайшов у комору, драбиною піднявся на горище, але оглянув його лише поверхово.

– Ну-ну, – тільки і сказав, повернувшись. – Тоді бувайте здорові! – І після паузи: – Поки що.

Сказав – і пішов, залишивши Ганну у неспокої.

Ввечері на сімейній раді було вирішено зголоситися до військкомату, що у Магерові. Іншого виходу ні Михайло, ні Теодор не бачили. Що його не погладять по голові за самовільне залишення госпіталю, Михайло чудово розумів, але батько вирішив все ж ризикнути.

Тому вже наступного дня Засмужні запрягли коней; жінки приготували великі клунки з маслом, сиром і сметаною; батько відрізав чималенький кусень сала (благо, недавно саме закололи кабанчика). Михайло востаннє поцілував жінку, мати перехрестила сина, і – поїхали.

Дорога до районного центру зайняла добрих дві години. Старий Теодор спеціально не підганяв коней, неначе хотів якнайдовше відкласти неприємну розмову з воєнкомом. Не знаючи, чи доведеться ще сьогодні зустрітися, усю дорогу говорили, неначе надолужуючи минулі втрачені роки. Батько розповідав про свій військовий досвід, син вставляв свої репліки, «опускаючи» того на грішну землю.

У самому Магерові Теодор Засмужний дізнався у першого зустрічного, де хата воєнкома. Йому показали на невеликий будинок на центральній вулиці. Перш ніж з’явитися у військкоматі, заїхали туди.

На подвір’ї зауважили досить-таки молоду жінку. Теодор подав Михайлові віжки, наказав чекати, а сам підійшов до жінки. Про що саме вони говорили, Михайло не чув, але господиня декілька разів кинула на нього косий погляд.

Видно, батько зумів переконати жінку, тому що він повернувся до коней і лише кинув синові: «Заносимо!» Михайло зіскочив з воза і, взявши клунки, заніс їх до хати.