Читать «Опасна близост» онлайн - страница 8

Алисън Бренан

– За теб Монтана е ясно синьо небе сутрин и после изведнъж – буря. Човекът е от Лос Анджелис и вероятно не съзнава колко бързо се променя времето тук.

Трикси сбърчи нос, но нищо не каза. Джо често се чудеше, че тя и сестра ѝ, които бяха израснали в хижата с едни и същи родители, са толкова различни. Там беше домът на Джо, а Трикси предпочиташе да е другаде.

Допреди четири години.

Джо прогони мислите за миналото.

– Ще занеса подноса на господин Милър.

– Аз мога да го направя – зае отбранителна позиция Трикси. Докуца до бюфета, където бяха чиниите. Понякога старите ѝ рани едва се забелязваха, но когато времето беше студено, куцането ѝ се засилваше и очевидно изпитваше силна болка.

– Знам, че можеш, но...

– Не съм инвалид, Джо.

Трикси не я погледна. Всеки път, когато станеше дума за куцането или за случилото се преди четири години, тя се настройваше войнствено. Джо знаеше, че това е защитен механизъм. Сестра ѝ мразеше да не може да прави, каквото иска.

– Знам – промълви Джо.

Трикси сипа яхния в чинията, хвана подноса с двете си ръце и бавно излезе от кухнята.

Джо съзнаваше колко нещастна се чувства сестра ѝ, но трябваше да бъде благодарна, че е жива. Двама души умряха в деня, когато я простреляха, и Джо никога нямаше да го забрави. Не обвиняваше сестра си. Тя не беше виновна, че Линкълн Барне я беше открил. Но ѝ се искаше да не бъде толкова докачлива за нараняването си. Тя беше жива. Дъщеря ѝ също.

– Можеше да е по-лошо – измърмори Джо. – Много по-лошо.

Някакъв трясък я стресна и я изтръгна от спомените и тя изскочи от кухнята, мина през хола и отиде в главния коридор. Трикси беше паднала. Подносът беше на пода и дълбоката чиния се беше счупила.

Портър изтича от кабинета. Джо се опита да изправи сестра си.

Трикси блъсна ръцете ѝ.

– Престани!

Подпря се на стената и се изправи. Пуловерът и джинсите ѝ бяха изпръскани с яхния. В очите ѝ блестяха сълзи. Тя погледна Джо, а после се обърна и тръгна по коридора, където двете с дъщеря ѝ Лия и дядо ѝ Карл бяха стояли, докато бурята премина. Джо тръгна след нея да ѝ помогне, но Портър сложи ръка на рамото ѝ. Бялата ѝ кожа ярко контрастираше на черната му ръка.

– Остави я – каза.

Джо знаеше, че той има право. Трикси се чувстваше неудобно и все още не можеше да приеме, че няма подобрение след последната операция. Лекарят ѝ беше казал, че няма какво повече да направи и трябва да се радва, че изобщо може да ходи. Времето и физиотерапията щели да облекчат състоянието ѝ, но винаги щяла да накуцва.

Трикси беше член на малкото семейство на Джо. Съпругът ѝ и синът ѝ бяха мъртви, родителите ѝ се намираха на другия край на света да учат на земеделие хората от бедния Трети свят, а дядо ѝ остаряваше и губеше сили с всеки изминал ден. Бяха ѝ останали само Карл, Трикси и Лия и Джо не искаше да ги загуби.

"Можеш да си създадеш друго семейство."