Читать «Опасна близост» онлайн - страница 51

Алисън Бренан

– Беше важно.

– Използва ме.

– Ханс, ти не разбираш...

Той повдигна вежди в недоумение. Мич преглътна и започна да крачи напред-назад. На този свят имаше малко хора, които уважаваше повече от специален агент на ФБР Ханс Виго. Предимно защото Ханс не се беше отказал от оперативната работа и продължаваше да ходи там, където се нуждаеха от него. Настоя да му възложат случая Тиодор Глен. Настояваше за много неща и винаги ги получаваше.

– Ти използва козовете си, Мич. По-добре говори бързо или ще те изпратя с първия самолет обратно в Сакраменто.

Мич трябваше да вземе предвид приятелството на Ханс с Мег, но се нуждаеше от дипломатичността и влиянието му, за да стигне толкова далеч.

Беше съвсем близо до Томас О'Брайън и като хищник предвкусваше плячката. Представяше си как го залавя... и после всичко отиде по дяволите.

– Човекът спаси живота ми.

– О'Брайън.

– Изпратиха ме в регионалния отдел в Сан Франциско. Нуждаеха се от помощ, след като бяха избягали толкова много затворници, и местните сили на реда се съсредоточиха върху безопасността на населението и спасителните операции след земетресението. Възложиха ми случая О'Брайън, но почти веднага след това ме изтеглиха. Обадих се на Мег. Не била тя. Било разпоредено от по-високо място и не от ФБР. Мег ми каза да се оттегля. А тя кога се е оттегляла?

– Меган играе по правилата.

Мич сдържа язвителната си забележка. Отношенията му с Мег бяха сложни и отначало мислеше, че оттам идват неприятностите му. Сега обаче не беше сигурен.

– Преследвах беглец.

– Протоколът изисква да информираш местния оперативен отдел за всички улики. Шефът изрично ти каза да не ходиш в Солт Лейк Сити.

Той не отговори.

– И после ми се обади и поиска да се срещнем. Имах ти доверие, Мич. Не ти зададох въпроси. А след това Мег се свърза с мен и ми каза, че не си се подчинил на пряка заповед и не си отговорил на обажданията ѝ.

– Помисли колко сме близо!

– Трябва да се върнеш.

– Не. По дяволите, Ханс! Нуждаеш се от мен. Знаеш какво имам предвид. Аз съм най-добрият и ще ги намеря.

Виго не каза нищо.

– Може да говориш с Мег и да ѝ обясниш – добави колегата му.

– Какво по-точно да ѝ обясня? Виждам само един арогантен агент на ФБР, който си мисли, че не трябва да отговаря пред никого. Действаш необмислено, не казваш на шефа си, на никого, и смяташ, че ще ти бъде простено? Поставяш Мег в неудобно положение.

– Не намесвай Мег. – Бившата му съпруга беше последният човек, на когото искаше да бъде задължен.

– Предпочиташ аз да говоря с нея и да ми наредиш какво да ѝ кажа. В момента съм готов дори да те изпратя в затвора. Не желая да ме лъжат и да ме използват и няма да позволя на теб, човек, когото смятам за приятел, да ми заповядва да манипулирам Мег, която харесвам и уважавам.

Мич не отвърна и той продължи:

– Бях кум на сватбата ти и бях до теб, когато бракът ви се разпадна.

– Знаел си, че ще стане така.

– Наречи ме ясновидец.

На Ханс му писна. Рядко беше долавял ирония през годините, когато се познаваха.