Читать «Опасна близост» онлайн - страница 140

Алисън Бренан

– Мамо, не харесвам леля Дороти.

– Престани, миличък. Тя е богата. Уговорили сме се. Няма да съобщя на жълтата преса, че съпругът ѝ беше хомосексуалист, а тя ще се грижи добре за теб. Дай целувка.

Аръня целуна по бузата. Майка му се усмихна, избърса се и провери грима си в огледалце.

Винаги избърсваше целувките му.

Не очакваше, че ще му изпрати картичка. Рядко го правеше. Арън имаше осем картички, които му беше изпратила, откакто беше петгодишен. Четири за рождени дни. Две за Коледа Една от Дисниленд, където беше ходила с приятеля си и двете му деца, момичета, и друга от Флорида.

Арън едва не се свърза с родителите на баща си Те му пишеха и се обаждаха четири години. Държаха се с него така, сякаш беше важен и беше нещо повече от стока. Повече от грешка.

И после престанаха.

Арън каза на леля Дороти, че иска да отиде на гости на баба си и дядо си за Коледа.

Тя се закашля и се изсмя.

– При Сандърс? Ха!

– Не говори така за тях.

– Защо искаш да бъдеш с онези хора, които вечно проповядват морал?

– Те ме обичат.

Леля Дороти отново се изсмя. На него.

– Арън, заблудено, глупаво момче.

Той настръхна.

– Мислиш, че им пука за теб? Тогава защо не се борят за родителските права? Имат пари. А майка ти е такава безотговорна тъпачка, че все едно щяха да вземат попечителство от малоумница, особено след... – Тя млъкна.

– След какво?

– Нищо.

– Какво?

Леля Дороти се взря в него.

– Е, вече си почти на шестнайсет. Предполагам, че мога да ти кажа. – Тя отпи от мартинито и отхапа от маслинката. – Майка ти те остави в апартамента си за три дни и замина с някакъв тип, когото свалила в бара. Непрекъснато те оставяше, когато беше малък. Сложи те в детското креватче и отиде да се забавлява. Смяташе, че няма да се нараниш. Но тогава си бил на две години. Прескочил си преградата на креватчето и три дни си живял на бисквити и вода. Съобразително дете. Семейство Сандърс знаеха за случилото се. Приятелят за три нощи издаде Джинджър. Тя рони крокодилски сълзи и се оправдаваше, че те завела на детегледачка. Така мислела, била много уморена, защото работела на две места и така нататък. Дрън-дрън! Майка ти дрънка само глупости, Арън. Не го забравяй. През повечето време работата ѝ е да си намери нов съпруг. Била е омъжена четири пъти, откакто си се родил. Познаваш ли някой от бившите ѝ съпрузи? Мисля, че не. Не ти е казвала за тях. Дори за Крие Дансън, който имаше две деца от първата си жена.

Арън скочи.

– Млъкни! Престани да лъжеш! Остави на мира майка ми!

– Защитаваш ли я? След като знаеш какво е направила? Тя е егоистична кучка, момченце. Забрави за нея. Започваш да ми харесваш. Железен си. Това е наследствена жилка, присъща на моето семейство. Продължавай да я мразиш и мисли за парите ми, и аз ще се грижа за теб.

Той се беше научил да изпълнява желанията на леля Дороти, въпреки че я ненавиждаше. Омразата изгаряше душата му. Но ѝ носеше цветя, палеше цигарите ѝ и се научи да ѝ приготвя мартини.