Читать «Ерагон. Спадок» онлайн - страница 454

Крістофер Паоліні

— Коли ти торкнулась, ти…

— Так, — Арія підняла ліву руку й, показала сріблястий слід на долоні, такий самий, як і Ерагонова гедвей ігназія. — Я відчула, наче… — вона замовкла, шукаючи потрібне слово.

— Наче щипає й холодить крижана вода, — підказав Вершник.

— Так, — ельфійка мимохіть схрестила руки, неначе від холоду.

— Отже, ти повернулася до Елесмери… — сказав Ерагон. Сапфіра в цей час якраз розповідала Фірнену про те, як вони з Ерагоном плавали по озеру Леона під час своєї подорожі до Драс-Леони з Бромом.

— Отже, ми повернулися до Елесмери.

— І ти пішла жити на скелю Тельнаєр. Але чому ти стала королевою, коли вже була Вершницею?

— Це не моя ідея, Датедр та інші старійшини нашої раси прийшли до моєї оселі на скелях і попросили мене взяти мантію моєї матері.. Я відмовилась. Але наступного дня вони повернулися. Потім ще й іще… Коротко кажучи, вони щодня приходили до мене цілий тиждень і щоразу в них були все нові й нові докази, чому я повинна прийняти корону. Зрештою, вони таки змогли переконати мене в тому, що це буде найкраще для мого народу.

— Але чому все-таки ти? Тому, що ти дочка Ісланзаді, чи тому, що ти стала Вершницею?

— Не тільки тому, що Ісланзаді була моєю матір’ю… І не тільки тому, що я стала Вершницею. Наша політика значно більш заплутана, ніж політика людей чи гномів, а вибір монарха ніколи не буває легкий. Це наслідок згоди між десятками кланів і родів, це частина майстерної гри, в яку вони грають між собою упродовж тисяч років… Словом, причин для того, щоб я стала королевою, було багато, й далеко не всі вони очевидні.

Ерагон засовався, позираючи то на Сапфіру, то на Арію. Він усе-таки не міг зрозуміти рішення ельфійки.

— Як же ти зможеш бути і Вершницею, і королевою? — збентежено спитав він. — Вершники не повинні надавати перевагу жодній расі. Чи стали б мешканці Алагезії довіряти нам, якби ми робили інакше? І яким чином ти зможеш допомогти нам відродити наш орден і виростити нове покоління драконів, якщо будеш зайнята своїми справами в Елесмері?

— Світ зараз не той, що був раніше, — відповіла Арія. — І Вершники також не можуть залишатись осторонь, як колись. Зараз нас надто мало, щоб бути самим, і пройде ще бозна-скільки часу, коли нас знову буде достатньо для того, щоб відновити своє колишнє становище. Так чи інакше, ти присягнув Насуаді й Орику, але не нам, ельфам. А в нас повинен бути і Вершник, і дракон.

— Ти ж знаєш, що ми із Сапфірою билися б за ельфів так само, як і за гномів чи людей, — заперечив Ерагон.

— Я знаю, а от інші — ні. Це надто очевидно, Ерагоне. Ти не можеш змінити тієї обставини, що дав своє слово Насуаді й що маєш бути вірним клану Орика… Мій народ дуже постраждав за останню сотню років. Може, тобі це важко збагнути, але ми зараз не ті, якими були колись. Із занепадом драконів занепала й наша власна раса. У нас народжується менше дітей, наша сила слабшає. Дехто навіть говорить, що наш розум уже не такий меткий, як був раніше.

— Те саме стосується й людей, принаймні так стверджує Глаедр, — сказав Ерагон.