Читать «Множинність злочинів: поняття, види, призначення покарання» онлайн - страница 154

І. О. Зінченко

Таким чином, навіть збіглий аналіз наведених норм свідчить, що питання про те, яку саме особу і з якого моменту слід визнавати засудженою, вирішується в КПК України досить непослідовно, бо, по-перше, кримінально-процесуальний закон чітко не визначає статус такої особи, а, по-друге, в одних його статтях особу, щодо якої вже проголошений обвинувальний вирок суду, закон називає ще підсудним, а в інших — вже засудженим.

Аналіз норм Кримінально-виконавчого кодексу України надає можливість для більш чіткого вирішення поставленого питання, бо згідно зі ст. 4 КВК однією з підстав виконання і відбування покарання є вирок суду, який набрав законної сили. Отже, звідси випливає, що засудженою КВК визнає лише таку особу, обвинувальний вирок щодо якої є не тільки проголошеним, а й набрав законної сили.

Такий підхід у вирішенні цього питання в ст. 4 КВК цілком збігається і з положеннями ст. 404 КПК. згідно з якими до виконання звертається лише такий вирок суду, що набрав законної сили (ч. 1 ст. 404 КПК), а копія цього вироку надсилається тому органу, на який покладено обов’язок його виконання (ч. 2 ст. 404 КПК). З наведеного випливає, що до набрання вироком законної сили і зверненням його до виконання особа ще, так би мовити, «значиться за судом», тобто повинна визнаватися ще підсудним, а не засудженим.

Що ж стосується кримінального закону, то однією з обов’язкових умов наявності сукупності злочинів в ч. 1 ст. 33 КК хоча і визнається їх вчинення до засудження, однак закон не уточнює, з якого ж саме моменту особа повинна вважатися засудженою.

Норми, присвячені призначенню покарання за сукупністю злочинів і вироків також недостатньо чітко вирішують це питання. Так, у ч. 4 ст. 70 КК зазначається, що правила призначення покарання за сукупністю злочинів застосовуються лише за умови, якщо всі злочини вчинені особою до постановлення вироку. У частинах 1 та 5 ст. 71 КК передбачено, що правила призначення покарання за сукупністю вироків застосовуються, якщо новий злочин було вчинено засудженим після постановлення вироку за попередній злочини і до повного відбуття призначеного ним покарання. Таким чином, і у цих нормах КК чітко не визначається, що розуміти під засудженням особи і не уточнюється, який саме вирок мається на увазі: той, що тільки проголошений судом, або той, що вже набрав законної сили.