Читать «Проектът "Кракен"» онлайн - страница 115

Дъглас Престън

Форд въздъхна и каза:

-      Струва ми се, че започваш да развиваш месиански комплекс.

Дороти се засмя.

-      Май има нещо вярно в думите ти. Проумях, че дори един софтуер може да направи нещо добро в този ваш луд, луд свят.

Форд преглътна. Този ваш луд, луд свят. Запита се дали това софтуерно съзнание не е достигнало някаква своя повратна точка

-      Убедена съм, че вече притежава собствено съзнание - прошепна Мелиса. — Знаеш, че отначало бях скептично настроена... Но сега ми се струва, че би било... неморално да я изтрием.

-      Неморално? Сериозно ли говориш?

-      Чуй я само. Тя е отчаяна. Тя е ужасена. Агентите на ФБР ще я унищожат, а онези брокери от Уолстрийт ще създадат същински финансов хаос... Трябва да я спасим. Трябва да спасим... живота ѝ, съществуването ѝ... каквото и да е там. - Мелиса сложи ръка върху ръката на Форд. - За бога, Уаймън, помогни ми!

Форд я изгледа. Дълбоко в себе си чувстваше, че е права. Накрая каза:

-      Съгласен.

-      Благодаря. - Дороти въздъхна с облекчение. - Аз се намирам в робот на име Чарли, чийто настоящ адрес е Френчманс Крийк Роуд № 3324, Халф Муун Бей, Калифорния. Но вероятно по-късно ще се преместя на друг адрес и ще ви уведомя.

-      Има ли някой с теб?

-      Едно момче, Джейкъб Гулд, се грижи за мен.

-      Момче? На колко години е?

-      Четиринайсет.

-      Господи, не можа ли да намериш някой друг?

-      Времето ме притискаше - отвърна хладно Дороти. - Сега слушайте: разстоянието между сегашното ви местоположение в Албъкърки и Халф Муун Бей е хиляда седемстотин петдесет и пет километра. Това са шестнайсет часа път. Ако потеглите още сега, без да нарушавате ограничението на скоростта, ще пристигнете тук в два следобед. Към момента агентите на ФБР не издирват колата ви. Но хората могат да се приберат у дома си всеки момент и да я обявят за открадната. Така че, моля ви, побързайте.

-      Как ще се свържем с теб? - попита Форд.

Дороти им продиктува номера на мобилния телефон, от който се обаждаше.

-      Телефонът е на Джейкъб. Ще го включвам за шейсет секунди на всеки кръгъл час, в случай че ви се наложи да се свържете с мен. Моля ви да звъните от улични телефони. Благодаря.

Форд пак чу - или поне така му се стори - въздишка на облекчение.

-      Да се качваме на колата и да потегляме - каза Мелиса, затвори компютъра и го прибра в чантата.

41.

Mopo караше джипа - „Линкълн Навигатор“ - през Халф Муун Бей, Калифорния. Бяха в красив елегантен квартал с белосани сгради, картинни галерии, бутикови пивоварни, магазини за подаръци и изискани кулинарии, предназначени за богати изискани хора, които се занимаха с развъждането на коне. Градчето бе заобиколено от потънали в зеленина хълмове от едната страна и морето от другата. Беше утро и кварталът тъкмо се събуждаше, но местата за паркиране вече се изпълваха с бели лексуси, мерцедеси и пикапи последен модел. Всички по улиците бяха млади, слаби и русокоси. Навсякъде цареше атмосфера на пари, изкарани с усилен честен труд. Нищо общо с Уолстрийт.