Читать «Петото евангелие» онлайн - страница 32

Иън Колдуел

— Свети Андрей — посочи ни Уго първата. — Братът на свети Петър. Първозваният апостол. В тази колона е вложен неговият череп.

Уго се завъртя. Пръстът му посочи статуята на жена, понесла огромен кръст.

— Света Елена, майката на Константин, първия християнски император. Тя посетила Йерусалим и се върнала с истинския кръст. Папите сложили парче дърво от кръста в този стълб.

Третата статуя беше на жена, втурнала се напред с протегнати ръце. Между ръцете ѝ се намираше може би най-мистичната реликва в базиликата.

— Света Вероника — поясни Уго. — Жената, избърсала лицето на Исус, докато той носел кръста към Голгота. Тайнствен образ от лицето му останал отпечатан върху кърпата. В тази колона се намира въпросното парче плат.

Най-накрая Уго се извърна към четвъртата статуя.

— Свети мъченик Лонгин. Войникът, пронизал Исус на кръста, ранил го в ребрата с копието си. В тази колона е поставено копието на Лонгин. — Ногара се обърна с лице към нас. — Както сигурно знаете, само три от тези реликви са все още тук. Като жест на добра воля сме дали черепа на свети Андрей на Православната църква. Но и бездруго мястото му никога не е било тук. Реликвите в тази базилика трябва да разказват най-важната християнска история. — По лицето на Ногара пробяга тръпка. — Истинският кръст, кърпата и копието са реликви, свързани със смъртта на нашия Бог. А в четвъртата колона трябва да има реликва, свързана с неговото Възкресение. Когато наследил плащаницата, Йоан Павел искал да я премести тук, но след като радиовъглеродният анализ породил съмнения, станало невъзможно да я прехвърли от Торино. Сега най-сетне ще преодолеем този проблем. Моята изложба ще докара Свещената плащаница у дома.

Той снижи глас и се наложи двамата със Симон да се приведем, за да го чуваме.

— Открил съм древни текстове, които описват как изображение на Исус било съхранявано в град, наречен Едеса, векове, преди плащаницата да се появи във Франция. Сега този турски град се нарича Урфа и точно там брат ти дойде да ме спаси. Установих, че нашата Торинска плащаница е била на това място не по-късно от четвърти век. Сега искам да направя още нещо — искам финалът на моята изложба да докаже, че така нареченият Образ от Едеса идва от Йерусалим и е занесен лично от учениците. И точно тук, отче Алекс, работата ми опира до теб.

Преди да продължи, той бръкна в джоба си за найлоновото пликче, което беше взел от апартамента. Отвътре извади нещо странно — пластмасова лъжичка, която приличаше на палка за барабан. Наведе се към сина ми и каза:

— Петрос, искам да поговоря с баща ти за момент, затова донесох нещо за теб. — Връхчето на лъжичката беше покрито с някаква светла бучка.

— Какво е това? — попита Петрос.

— Лоено топче. То има магическа сила в тази базилика. — Уго заведе Петрос близо до олтара. — Дръж го ето така и се преструвай на статуя. Не помръдвай.

След броени секунди от купола се спусна гълъб. Кацна на бучката лой и започна да кълве. Петрос така се смая, че за малко да изпусне лъжичката.