Читать «Петото евангелие» онлайн - страница 204

Иън Колдуел

— Невъзможно е без комбинацията — уверява ме Рюдигер.

Поредната странност, свързана със смъртта на Уго. Той е бил убит от оръжие, което — съдейки по отчупеното парченце метал на пода — изобщо не е било вадено от кутията.

Лео дава на Рюдигер знак, че повече нямаме нужда от помощта му. Великанът заключва колата си и се отдалечава с тежка стъпка.

— Чуй ме — прошепва Лео, — съжалявам. Повтарях си… сигурен бях, че не е убит с това оръжие. Алекс, трябва да разбереш. Това е може би най-безобидният калибър, който съществува. Тъкмо затова го препоръчах. Освен това човек трябва да има лост, за да отвори кутията на Рюдигер. Никой не е способен да го направи. Все още не мога да повярвам.

Познавам този тон — той не ми разказва, изповядва се.

— Със Симон се опитвахме да му спасим живота, като му намерихме този пистолет — продължава Лео.

В момента не съм в състояние да преглътна това.

— Симон знае ли комбинацията? — питам.

— Нямам представа. — Лео се поколебава, после повтаря: — Алекс, съжалявам.

Времето обаче изтича. Почивката на съда приключва след три минути.

— Трябваше да ми кажеш, но случилото се с Уго не е по твоя вина — уверявам Лео.

* * *

Връщам се в съдебната зала точно преди полицаите да затворят вратата. На масата на защитата Минято дори не е отворил куфарчето си. Няма бележник между двете места. Той просто се взира невиждащо в портрета на Йоан Павел на стената.

Свидетелското място е празно. Масичката с видеото я няма. Явно инспектор Фалконе е трябвало да отиде другаде, а охраната на уликата е строга. Питам Минято дали сме приключили за днес, а той продължава да се взира в портрета на Йоан Павел и казва:

— Много скоро ще разберем.

Вратата се отваря и влиза архиепископ Но̀вак. За секунда се чудя дали не е последният ни свидетел, но той заема обичайното си място.

Питам се защо ли е тук? Защо изобщо си прави труда да идва, след като Симон е под арест в жилището на Йоан Павел, защо изобщо слуша показанията на свидетели, които знаят за случилото се толкова, колкото и самият той. Сигурно Симон все още отказва да говори. Йоан Павел би могъл да спре този процес с една дума — би могъл изобщо да го предотврати, но след два часа православните свещеници ще отидат в музея в очакване да видят какво е открил Уго и Светият отец има нужда от отговори. При този график единственият ни шанс е последният свидетел.

Изваждам писмото на Уго изпод расото си и впервам очи в цитатите от евангелията. Опитвам се да си представя какво е предизвикало откритието му. Само три седмици преди това той твърдеше, че плащаницата е изнесена от Йерусалим от Тома Неверни Какво може да се е променило?