Читать «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» онлайн - страница 51

Володимир Лис

Зберігалося й зерно, яким посівали на Старий Новий рік (Василя) – 14 січня. Тре’ було з’їсти хоча б три зернини, зловлені в долоню під час посівання, – на щасливий рік – і ще три зернини носити з собою.

Звичайно, найголовнішим оберегом був натільний хрестик. Той хрестик належало поцілувати перед тим, як робити якусь важливу справу. Хрестики ми носили тільки вдома, та й то з осторогою, бо були випадки, що хтось із піонерських активістів міг помітити й донести. Досі з трепетом пригадую жахливі шкільні обшуки (шмони), котрі мали виявити, який учень чи учениця носять хрестики, якщо не на тілі, то в кишені. О часи, о звичаї…

Від зіврочення, недоброго ока й слова помагали ладанка, а ще припнута до одягу шпинька (шпилька, булавка), котра защемляла біду, і зашита біла нитка. Ще нитку ж (не цю, просто нитку) належало тримати в зубах, коли щось на тобі зашивали, щоб «не зашити розум».

Оберегом був часник (од тої ж нечистої сили), якого клали на підвіконня.

Хоч землю в діда забрали, він таки ухитрявся розширювати город – на клаптик за хатою, в лісі, біля колгоспного поля. І обов’язково один городець засівався житом. Його зжинали серпом, а перед зажинками кликали нас, дітей, і першу жменю сипали на пострижені голови – на щасливе урожайне життя. А ось при обжинках вся родина перед тим, як бабуся мала спекти перший хліб з нового врожаю, їла сире зерно. Бабуся робила особливого снопа, молилася над ним. Сніп стояв у коморі, а на Святвечір перед Різдвом його вносили, прикрашали засушеними квітами й ставили на покуті, звідки перед тим виносили старого снопа. Слова «дідух» у нас не знали (чи не вимовляли), казали – дід, хазяїн, Різдвяний (Житній) пан. Він теж оберігав дім, символізував достаток.

У нас вважалося, що домовик (дідок, бородник) не тільки вміє робити шкоду, а й допомагає варити обід, вечерю (вранці він спить), попереджає про небезпеку (особливо пожежу), оберігає дім. Якщо йшли в гостину всією родиною, бабуся казала: «Дивися, дідочку, бережи дому, то принесу гостинця».

Якось я спитав:

– А де ж гостинець для дідка?

Бабуся хитро посміхнулася й відповіла:

– Він буде сердитися, коли я тобі покажу.

– Ви-те принесли йому цукерки? – не міг погасити цікавості я.

– Еге ж, – сказала бабуся. – Тико він любить особливі цукерки. З конюшинки і жмелевих к’ят.

Звісно, як було не спробувати після цього посмоктати квітку конюшинки чи пелюстки джмелівника (не знаю, яка правильна літературна назва цих квіток).

А ще бабуся казала, що дідок люльку курить, помагає димові з комина виходити. Коли ж тяги не було, бабуся сварилася:

– Зновика розходився? Ци тая відьмочка в гості прилетіла та на комині сидите?…

Оберегом був також віконник – маленька намальована фігурка в кутку головного найбільшого вікна. Фігурка нагадувала і людину, і птаха водночас. Віконник спиняв недоброго гостя і допомагав від зазирання в оселю «недоброго ока». Малися на увазі й таємничі сили, котрі могли навідатися вночі чи ввечері й заглянути у вікно (навіть завішене), й хтось чужий.