Читать «Огнената наследница» онлайн - страница 12

Сара Джанет Маас

Едион бе достатъчно дързък, за да свие рамене.

– Простете. Люта зима удари Еленовите рога. Тръгнах, когато можах.

Всички в залата затаиха дъх. Характерът и наглостта на Едион бяха почти легендарни и една от причините да го оставят в далечния север. Каол винаги бе считал за мъдро да го държат надалече от Рифтхолд, особено предвид факта, че Едион бе двуличен мошеник, а Гибелния легион, който командваше, бе добре известен с уменията и жестокостите си. Защо обаче кралят го бе извикал в столицата сега?

Владетелят вдигна бокала си, като завъртя виното вътре.

– Не получих съобщение, че легионът не идва.

– Защото не е дошъл.

Каол се подготви за заповедта за екзекуция и се помоли да не натоварят него със задачата. Но кралят просто каза:

– Наредих да ги доведеш, генерале.

– А аз мислех, че имате нужда от компанията ми.

Когато кралят изръмжа, Едион добави:

– Ще са тук до седмица и нещо. Но аз не исках да пропускам нищо. – Той отново сви масивните си рамене. – Все пак не идвам с празни ръце. – Изпука с пръсти зад гърба си и един паж дойде с огромна торба. – Дарове от Севера, събрани от последния бунтовен лагер, който размазахме. Ще Ви харесат.

Кралят завъртя очи и махна с ръка към пажа.

– Занесете ги в покоите ми. Даровете ти, Едион, обиждат възпитаните хора.

Чуха се смехове – от Едион и от някои от кралските хора. Генералът танцуваше по ръба. Селена поне си държеше устата затворена около владетеля.

Предвид трофеите, които кралят събираше от дните ù като шампион, предметите в торбата едва ли бяха просто злато и бижута. Но Едион да събира главите и крайниците на хората от собствения си народ и народа на Селена...

– Утре има съвет. Искам да присъстваш, генерале – рече кралят.

– Волята Ви е и моя, Ваше Величество – постави ръка на гърдите си Едион.

Каол сподави ужаса си, когато видя какво има на ръката му. Черен пръстен – същият като този на краля, Перингтън и останалите от кликата им. Това обясняваше защо владетелят му позволяваше такава наглост. За важните неща двамата с Едион наистина имаха една и съща воля.

Каол запази изражението на лицето си неутрално, когато кралят му кимна късо в знак, че е свободен. Той се поклони тихо, нетърпелив да се върне обратно на масата и да е по-далеч от човека, който държеше съдбата на света в окървавените си ръце, от баща си, който бе видял прекалено много, и от генерала, който обикаляше залата, тупаше мъжете по рамената и намигаше на жените.

Когато седна на мястото си и видя Дориан намръщен, Каол вече бе овладял ужаса в стомаха си.

– Какви дарове само – промърмори принцът. – Този тип е непоносим.

Каол не възрази. Въпреки черния пръстен на краля Едион сякаш имаше собствена воля и бе толкова див извън бойното поле, колкото и на него. Пред неговите изстъпления Дориан изглеждаше непорочен. Каол никога не бе прекарвал много време с Вълка, нито пък го бе искал. Престолонаследникът обаче го познаваше отдавна. Още от...

От детството си. Бяха се видели като деца. Когато Дориан и баща му бяха посетили Терасен броени дни преди кралското семейство да бъде избито. Когато Дориан бе срещнал Елин – а не Селена.