Читать «Чорний лабіринт. Книга третя» онлайн - страница 205

Василь Сичевський

8

Рейнхард Гелен (нім. Reinhard Gehlen, 1902–1979) — німецький військовий діяч, генерал-майор (з 1 грудня 1944) Вермахту в період Другої світової війни, один з керівників розвідки на Східному фронті. Творець «Організації Гелена», пізніше перетвореної у Федеральну розвідувальну службу Німеччини (BND). Перший президент Федеральної розвідувальної служби (BND).

9

Грипс — записка олівцем на вощеному папері, зазвичай скручена трубочкою, прошивалась ниткою, запечатувалась свічковим парафіном. Часто використовувалася як таємне послання центрального проводу ОУН-УПА.

10

Киптар — (від рум. piept — груди), чоловіча і жіноча коротка хутряна безрукавка у західних українців, словаків, угорців, румунів, південних слов'ян.

11

Пан «шандар» — перекручене «жандарм» за часів панування Автро-Угорської імперії.

12

НВРО — Народно-визвольна революційна організація. Створена в липні 1944 р.

Як повідомив на допитах арештований 2 серпня 1944 р. УНКДБ по Рівненській області член Проводу М.Степаняк («Лекс»), ним особисто, М.Лебедем і В.Куком була ініційована конференція керівників осередків ОУН у Волинській, Рівненській і Тернопільській областях.

Деякі учасники конференції запропонували відмежуватися від ОУН, оголосити Р.Шухевича головним винуватцем співробітництва з німцями і вивести підпілля згаданих областей з-під керівництва Проводу ОУН. Вирішили, що нове крило націонал-патріотичного руху буде називатися Народно-визвольною революційною організацією (НВРО), а її програму доручили скласти закінчене юридичне утворення «Лексу», чим він і займався до арешту.

Про створення НВРО повідомили керівникам місцевих ланок ОУН Волині. Правда, у жовтні 1944 р. нова організація саморозпустилася, однак кінцем розбіжностей між лідерами ОУН і УПА це не стало.

13

Клим Савур — псевдо Дмитра Клячківського (1911–1945) — полковника УПА (звання присвоєно посмертно), з 13 травня 1943 по 27 січня 1944 — командир УПА, керівник СБ (служби безпеки в УПА до зими 1943). З 1943 р. — член Проводу (Правління) ОУН (бандерівців), організатор і другий — після усунення СБ ОУН(б) першого командира УПА Василя Івахіва — командир УПА. У 1944 р. йому присвоєно звання майора УПА. Після того як Роман Шухевич очолив Головну Команду УПА — призначений крайовим командиром УПА-Півночі. Член ГВШ УПА.

Керував акціями винищення польського населення на Волині. У 1944 Д.Клячківский віддав наказ про знищення етнічних росіян, які перебували в загонах УПА.

Відомий також під псевдонімами Клим Савур, Охрім, Білаш, Роман, Щур і іншими.