Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 239

Василь Сичевський

Висадкою командував високий, могутньої будови боцман. Він підганяв солдат, покрикував на матросів і, віддавши честь Мюллеру, що з'явився в командирському люці, першим збіг на лід. У цей час з боку Хаугена почулась стрілянина. Німці спочатку не звернули на неї уваги, та коли в глибині бухти звилась червона ракета — забігали. Мюллер подав знак артилеристам, і ті в одну мить приготувались до стрільби. Білий промінь метнувся у бік правого берега, і в цей момент застрекотав кулемет Артура. Прожектор погас. Солдати, що висадились на лід, залягли і відкрили пальбу. Раптом гримнув гарматний постріл. Вибух першого ж снаряда обірвав стрекотання «льюїса». Вибухова хвиля відкинула тіло Артура у бік від тороса, за яким він ховався.

До мертвого хлопчини підійшов боцман. Підійшов, не ховаючись, у повний зріст. Чи то демонстрував перед Мюллером свою безстрашність, а чи давав зрозуміти решті, хто висадився на лід, що небезпеки нема, що хлопчина-кулеметник один. Уве Люнд стиснув ложе свого кулемета, притиснувся до нього щокою. Довготелеса постать боцмана танцювала у нього на мушці, варто було лише натиснути спусковий крючок. «Ні, життя Артура коштуватиме їм дорожче! Вони заплатять… Дорого заплатять за тебе, хлопчику!»

Боцман повів свою групу до пірса. Йшли обережно. Знали: на березі затаїлась небезпека. Про те, що ця небезпека так близько, мабуть, не здогадувались. Витримка в бою — справа потрібна. Їм дозволили піднятись на пірс і тоді ударили з усіх стволів. Шість чоловік залишились лежати, решта скотилась за причальну стінку. Звідти злетіла в небо ракета і зависла над пірсом, розсипаючи білі, схожі на бенгальські вогні, іскрини. Тут заревли крупнокаліберні кулемети, заухала носова гармата. Позиції патріотів почали закидати гранатами ті, хто причаївся за причальною стінкою. Те, чого Уве Люнд боявся більш за все на світі, сталося. З відстані близько ста метрів по них била вся вогнева сила підводного човна. Поки кулемети не давали підняти бійцям голови, гармата прямою наводкою розстрілювала все, що видавалось артилеристам підозрілим на пірсі і навколо нього. Не було прожектора, але не було і темряви. Палаюче селище освітлювало все навкруги, до того ж над пірсом одна за одною повисли освітлювальні ракети. Пекло тривало хвилин десять — дванадцять. Потім ураз все обірвалось, затихло, лиш од Хаугена долітала тріскотня автоматів. Ті, хто сидів за причальною стінкою, кинулись в атаку. Цього разу їм вдалося увірватись на позиції захисників порту. Зав'язався рукопашний бій. Допомога патріотам запізнювалась, німцям підмогою могла послужити лише команда підводного човна, більше людських резервів у нападаючих не було. Коли розгорілась рукопашна, кулемети і гармата замовкли. Мюллер кинув на берег останнє.. Ще вісім матросів збігли по сходнях і подались на допомогу групі боцмана. І хто зна, чим би закінчилась ця рукопашна, не з'явись у цю мить із своїми бійцями Людвіг Улл.

Ще здалеку вони побачили заграву в півнеба, почули грім гарматних пострілів, вибухи снарядів, тріск автоматів. Без команди наддали у швидкості бігу. Розуміли: там уже почалось, а вони запізнюються. Людвіг не міг себе попрікнути, він ніде не затримався із своїми людьми зайвої хвилини. І все-таки не встиг до початку подій. До бухти підійшли в момент, коли з палуби човна на лід збігали останні матроси.