Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 194

Василь Сичевський

Минув ще якийсь час, поки «Крістіна», гнана попутним вітром, увійшла в бухту, на березі якої, якщо вірити карті, мали бути висілки Браганцевоген і Свеа. Вже й Ролф вийшов підмінити, Можна було йти грітися, а Касян все товкся навкруг щогли, вдаючи, ніби роздивляються, чи нема там попереду тих примарних селищ. Таке з ним трапилось уперше, щоб боявся залишитись наодинці з жінкою.

Та ось блимнув вогник, потім ще… І раптом темрява розсипала берегом з десяток зірочок.

— Там світло! — закричав Ролф.

— Так! У вікнах горить світло. Значить, там є люди! — закричав і собі Касян.

— Чого розкричались? — в дверях з'явилась Інгрід.

— Дивись, це Свеа! — сказав їй Касян.

— Ой, справді?.. — Інгрід заплигала від радості. — Це ж будинки! Дивіться, там справжні будинки!

З тої миті, як на березі заіскрилися вогники, всім трьом почало здаватися, що ця стара шкаралупина «Крістіна» зупинилась і не бажає рухатись вперед. Вітер, як і раніше, надував парус, а вона все упиралась і упиралась у хвилю, що вже випереджала її. Ролф навіть почав було підгрібати веслом, так йому нетерпілось дістатись до берега, відчути тепло і затишок людського житла.

— Красунечко, а дай-но мені автомат! — сказав, лягаючи на дах кабіни, Касян. Інгрід скочила до рубки і подала зброю.

— Навіщо? — здивувався Ролф.

— Так, про псяк випадок. — Касян звичним рухом звів затвор. — А ти, люба, посидь, будь ласка, усередині.

— Чому? — не зрозуміла такого наказу Інгрід.

— Тому, що не подобається мені ця тиша там, на березі.

— А ти хотів, щоб нас зустрічали з оркестром? — кинув з корми Ролф.

І раптом білий, потужний промінь розрубав темряву і вирвав з неї «Крістіну». Всі троє на мить осліпли. З берега почулися голоси, рубана команда. З будинку, що стояв ближче до берега ніж інші, вибігли якісь люди і, гупаючи кованими чобітьми по мерзлому гравію, побігли до причалу. Світло було таким сильним, що помітити щось за межами його мертвого кола не було ніякої можливості.

Вітер гнав «Крістіну» на причал.

— Це німці… — сказав сумно Касян. — Це німці, друзі мої… Назад!

Але повертати човна проти вітру було вже пізно. «Крістіна» ковзнула високим бортом об мокрі заледенілі бруси і вперлась носом у берег. А солдати вже бігли до неї, ляскаючи затворами карабінів, викрикуючи якісь незрозумілі, схожі на гавкіт, слова.

Розділ п'ятий

ПІДВОДНИЙ ЧОВЕН «У-206»

— Кидай зброю! Виходь по одному!

Німецька мова офіцера не лишила ніяких сумнівів. Ролф швиргонув весло на дно човна і встав на повний зріст. Офіцер, мабуть, не зрозумів його наміру. З дула його автомата нараз вирвалось полум'я, і коротка черга підняла на воді білі фонтанчики. Промінь прожектора повернувся у бік берега і вперся у двоповерхову будівлю, поруч якої височіла заліплена снігом радіощогла.