Читать «Любов, Президент і парадигма космосу» онлайн - страница 46

Юрій Бедзик

Всю ніч барон Реттіган провів біля труни з тілом нещасного Теренса. По обіді до моргу прибуде машина, щоб відвезти барона в аеропорт, і хай літак здійснить останню мандрівку молодого художника, мандрівку через океан, мандрівку у вічність.

Але спершу відбудеться розмова з командувачем. Зустріч в його кабінеті майже без слів, важка і тягуча. Командувач ще раз висловлює своє співчуття американському політику. На сумлінні росіян і українців нема вини. Така дика логіка політичної боротьби, логіка протистояння на землі народів і держав.

— Що ж, моя охорона супроводжуватиме вас до самого Бельбеку, — важко вимовляє командувач, намагаючись не дивитися на потемніле від горя, в глибоких зморшках обличчя американця. — Добре, що ви відбудете вдень. Бо за вечір я просто не певен. З лінкора був попереджувальний сигнал: там чекають виконання умови… власне, ультиматуму.

— А Москва що, не згодна? — весь оживає барон.

— Ні, Москва не любить ультиматумів. Скажу вам відверто: через дві години ми завдамо упереджувального удару по лінкорові.

— А якщо ті натиснуть на ядерну кнопку раніше?

— Що ж, іншого виходу просто немає.

— Май год! Це ж буде кошмар! — блідніє обличчям старий барон. І враз перед очима його наче змигують останні хвилини там на дорозі: ота пробита кулями машина, оте мертве лице Теренса, кров на його грудях… Гаряча хвиля б’є баронові в груди. Він раптом підводиться, якусь мить стоїть у ваганні і затим промовляє, наче виносить вирок: — «Я не лечу в Каліфорнію!»

Командувач дивиться на нього в неймовірі.

— Але що ви можете для нас… пробачте, для порятування міста? Це не Каліфорнія, не американський порядок і послух. Тут діють жорстокі закони страху, нахабства, мстивості, і їх ми будемо ламати тільки силою.

— Я дещо можу… — нахиляє голову барон Реттіган. — Мені б тільки дістатися до них на лінкор.

— Гаразд, весь наш штаб в вашому розпорядженні. Ідіть до контр-адмірала Севастьянова і дійте разом.

Контр-адмірал зустрів барона поблажливою посмішкою. Дивак! Буде лише перешкоджати своєю присутністю. Вони всаджуються біля довгого столу для нарад, прикидають, яким чином барон зможе вийти на зв’язок з терористами. Барон, весь у поту, ледве пересуваючи ноги, ходить по кабінету. Ось він надумався. Повертає змучене обличчя до контр-адмірала. Якби йому дали змогу зв’язатися зі штабом «Мажестік-12», з Каліфорнією. По негайній лінії! З оплатою справа не стане.

Це вже щось реальне. Севастьянов вибиває далеку телефонну лінію до Америки і передає трубку баронові. У барона трубка випадає з пітних рук, проте він знаходить в собі сили і кричить ледь не істеричним голосом:

— Я… Реттіган!.. слухайте мене уважно… Мені потрібен Стоун… Ах, це ви Стоун?.. Тоді ось що… Загальна ситуація набуває загрозливого характеру. Мій син загинув. І я змушений просити наших друзів про допомогу… Ви не розумієте, які у нас друзі? Ті, що вважалися опорою ордену, ті, яких ліва преса називає «сірими». Тепер ясно? Ми пориваємо з ними всякі контакт… Не зараз, ні! Зараз вони ще нам потрібні, Стоун… Виходьте на Анди, на гарячу лінію і просіть їх, щоб вони затримали акцію «Севастополь». Повторюю: акція «Севастополь».