Читать «Любов, Президент і парадигма космосу» онлайн - страница 45

Юрій Бедзик

Розповідь була цікава, хоча й не вельми весела. Навіть такого наївняка, як Шредер чомусь було жаль. Власне, гірко було, що людина може отак опуститися, знікчемніти в своєму бузувірстві і дикості.

Тема була начебто вичерпана. Хоча комусь із присутніх закортіло дізнатися про долю самого конструктора Зіппе. Чи вижив? Чи уникнув лап гестапо? І як зреагував фюрер на ту всю катавасію з Шредером?

— Фюрер зреагував прекрасно! — усміхнувся, трохи загадково контр-адмірал Севастьянов. — Прекрасно, як на наш погляд. Себто для інтересів СРСР.

— Ну, не інтригуй! — кинув капранг Севастьянов.

— Зіппе був усунутий з своєї посади головного конструктора на базі Пенемюнде, але не покараний, — сказав з тонкою іронією контр-адмірал. — Бо при всьому своєму безумстві Гітлер зрозумів, що навіть його найгеніальніші конструктори нездатні відміняти законів елементарної фізики. І ось інженер Зіппе звершив свій справжній подвиг. Він виїхав працювати на німецькому ракетному полігоні в «польському генерал-губернаторстві», там зв’язався з польськими партизанами, і вони всі разом…

— Ударили німецькою ракетою по Берліну? Так? — весело перебив, Севастьянова Серж Сікора.

— Більше того, Серже! Вони викрали цю ракету у німців з-під носа і переправили її на підводному човні в Англію. А це значило, що вони фактично прикрили Велику Британію від жахливих наслідків гітлерівського ракетного нападу. Британці, маючи всі головні вузли ракети, її схему, її радіочастоти, приготувалися до ракетної війни. І більшість фашистських ракет, які потому випускалися по Лондону, по Ковентрі, збивалися англійськими зенітними системами ПВО. На цьому, шановне товариство, — підвівся контр-адмірал, — ми з моїм батечком уклінно просимо вашого дозволу: відпустіть нас з миром. Ми ж не бачилися з ним півстоліття!

Для барона Поля Реттігана усе впало у прірву. Туга й розпач розчавили його душу, зігнули тіло. Ніщо не поверне йому рідного сина, не розплющить його розумних, гарних очей, не дасть наснагу його талановитій душі. Загинув від кулі негідників. Від тих бунтівливих гірських вояків, котрим він, барон Реттіган, зробив стільки добра, про свободу яких він галасував на весь світ. Звірі вони, а не люди! Знищити такий талант, забрати в батька останню надію.

Зараз буде розмова з російським командувачем. Мають щось робити, доки не пізно. Ті ж нелюди, які вбили Теренса, зачаїлися на лінкорі. Завтра увечері вони виконають свою погрозу: або Росія прилучиться до Союзу Східних держав, або їй доведеться втратити весь свій чорноморський флот!