Читать «Свідків злочину не було» онлайн - страница 58

Віктор Тимчук

— Насилу… наздогнала… — віддихувалась. — Летите… мов на пожежу. Я хочу з вами побалакати, — засапано говорила. — Он лавка… ноги трусяться…

У мене часу обмаль, а вона із своїми розмовами. Сіли на лавку під парканом. Добре, що видно будинок, де жила Шулешко. Якщо буде виходити — бачитиму її. Жінка дивилася на мене з біллю й відчаєм. Її пошерхлі губи посіпувались, і вона прикрила їх брудною долонею.

— Ви не знаєте, хто я… — чи запитала, чи сумно ствердила базарувальниця.

— Слухаю вас, — мені хотілося швидше здихатися її. — Слухаю уважно.

— Я… я мати Вадима, — прошепотіла.

— Якого Вадима? — не второпав спочатку, і нараз дійшло, наче вдарило електрострумом. — Табурчака? Ви?!

Я вражено дивився на жінку, не приховуючи здивування. Мати Табурчака! Бабуся Руслана! Ну й ну! А Вадим Іванович і його дружина мовчали. Чому? Навіть не звернули на неї уваги, коли приїхали з опізнання. Дивно. Чи не в неї ховався Руслан? Оце поталанило: в один день закінчу обидві справи!

— Мій син мене не впізнає, — жінка прийняла долоню від губів і зчепила пальці у пелені, ніби їх зсудомило. — Я давно вже знайшла його. Я теж Табурчак, Ярина Григорівна. І продавала насіння ще на Водопої — вони наймали там квартиру. Це щоб онука бачити. Він ріс у мене на очах. Я крадькома проводжала його в садок, тепер до школи і на тренування…

— Зачекайте, зачекайте, Ярино Григорівно! — Я ще не оговтався від здивування. — То ви не признаєтесь до сина?

— Він відмовився од мене в дитинстві, — приречено сказала і раптом гаряче заперечила: — Ні, я сама винна! Сама! Чого гріха таїти? Залишила його, щоб самій легше жилося. Працювала в ресторані офіціанткою, щодня музика, веселощі, чоловіки… От і здуріла. А коли спохопилася, було вже пізно. Він і війну без мене… Тепер я зовсім самотня, на пенсії, купила кімнатку і вікую… Одна розрада, що бачила Руслана, а зараз…

Я сидів приголомшений її відвертістю. Відчував, що не суддя їй і не порадник. Не хотілося співчувати, але й докоряти не мав морального права. Ця жінка сама себе покарала, і мій осуд у порівнянні з її стражданням нічого не вартий.

— І після того ви не пробували заговорити до сина?

— Боюся, щоб не виїхав з міста. Тоді не встигну їх знайти. А мені нічого не треба, тільки бачити Руслана, хоч здаля… — із схлипуванням сказала. — Де він? Де?

— Поки що не знаємо. Може, ви нам допоможете?

— Чим? Стара вже я, немічна… Ось сьомого пішла за ним і Віталиком, проводжала його на ті човни і зненацька угледіла на балконі Вадима. Курив… Я аж остовпіла. Чого це він там, подумала? Бо ж чула, казав Руслан, що батько у відрядженні. А він — у місті, на чужому балконі… Руслан теж його помітив і… вкляк. Вадим їх побачив — присів і шмигнув до кімнати. — Базарувальниця замовкла, потерла долонею під серцем.

— А далі, далі, Ярино Григорівно!

— Що далі? — похитала головою. — Руслан забіг у той будинок. Я прихилилася до акації ні жива ні мертва… Бачу — вийшов, якийсь розгублений, безпорадний, без картузика і зирить на балкон. А там — нікого… Потім з'явилася на балконі білява розпатлана пава, — жінка презирливо скривила губи. — Руслан дитя… А я здогадалася, що то полюбовниця Вадима. Після того сіла під акацією й дотемна слідкувала. Вадим уже не виходив, а під вечір курив на балконі якийсь вилицюватий хлопець.