Читать «Свідків злочину не було» онлайн - страница 56

Віктор Тимчук

— Мені багато не треба. Мені аби… А ви знову… — базарувальниця зиркнула на вікно Шулешко.

— Що — знову? — насторожився я.

— Не хочете зернят, — схитрувала.

Зрозумів, що вона здогадалася, до кого я йшов. Отож і того разу бачили мої відвідини, коли проводжав мене Віталик. Подумав: недарма вона тут, переслідувала якусь мету. Але яку саме і навіщо? Сьогодні базарувальниця ніби чимось схвильована: ледве стримувала сльози й розпач, і через те не стежила за своєю вимовою — шепелявила ще дужче. І мала вигляд зовсім неохайний — блякла сукня зім'ята, біля вуха на шиї чорні відбитки трьох пальців, мабуть почухала, як засвербіло.

— А на цій вулиці сьомого ви теж торгували?

— Сьомого… — повторила жінка з важким зітханням, похитала головою. — Була й тут.

— Коли? Ви ж на Декабристів сиділи до вечора? — Я пам'ятав нашу попередню розмову.

— Після полудня, — мляво відповіла.

У мене складалося враження, що базарувальниця щось знала, але ніяк не наважувалася розповісти. Її одутле зморшкувате лице було втомлене, а в погляді маленьких запалих очей — відчай. Чого їй заманулося на Свердлова, коли сонце найдужче смажило землю? О, адже о третій годині Руслан вирушив на тренування разом з Віталиком! О третій. Після полудня…

— І ви нічого не бачили?

Жінка сіла на стільчик, тернула рукавом по спітнілому лобі.

— Ви про хлопчину? — боязко запитала.

— Еге, чи не збила машина.

— Ні, не бачила. А коли б що — люди балакали б. Е-хе-хе, чоловіче… — стулила скорботно губи.

Звісно, Віталик розповів їй про Руслана. От і перейнялась чужою бідою. А ще майже щодня зустрічалася з ним, пригощала зернятками. У самої, мабуть, теж е онуки. А я вже подумав, що вона приховувала якусь таємницю. Просто хотіла погомоніти зі мною, побідкатись, як це часто роблять жінки, щоб розвіяти свою печаль. Кортіло дізнатися, чи скоро розшукаю хлопчину.

Я перейшов вулицю й опинився біля будинку. На лавці — нікого. У під'їзді стояв дитячий візок. Піднявся на другий поверх. Крізь двері шостої квартири чути джазову музику. Я натиснув кнопку дзвінка. Ніхто не озвався. Авжеж, Шулешко не чула. Хоч виважуй двері. Загримів кулаком… Музика заграла голосніше, потім стихла. Нарешті клацнув замок. На обличчі Раїси Гаврилівни здивування.

— Це ви?! — не поспішала застебнути свій блакитний халат, під яким лише рожевий купальний костюм.

— Я. До вас, — намагався дивитися в її голубі очі.

— Заходьте, якщо не боїтесь, — лукаво запросила.

У коридорі глянув на підставку для взуття. Серед жіночих туфель і босоніжок тих, чоловічих, з латуневими накладками не було. У квартирі не пахло тютюновим димом.

— Я оце приїхала і відразу у ванну, — говорила Шулешко. — Вся пропахла бензином.

Вона завела мене до великої кімнати, де грав магнітофон, зробила тихше музику, застебнулася. Не помітив на її обличчі ні настороги, ні ляку. Невже Табурчак не сказав їй про мою підозру! Продавщиця поводилась так, наче я завітав до неї в гості.

— Чим вас пригостити? — запитала. — Коньяком чи шотландським віскі?