Читать «Нічні сигнали» онлайн - страница 16

Гейнц Мюллер

Офіцери контррозвідки одностайно вважали, що натрапили на слід якогось партизанського передатчика. Але чому він радирує німецьким відкритим текстом? Припущення про те, що який-небудь німецький радист перебіг до партизан, не підтвердилось, незважаючи ні на які розслідування.

До справи включилося гестапо. І тут згадали про непідтверджені звіти бомбардувальної ескадри і про те, що кожен літак має на борту досить сильну радіоустановку.

Через кілька годин два офіцери і один цивільний у супроводі команди есесівців з’явилися на польовому аеродромі ескадри, зайшли в штаб і зажадали поговорити з командиром. Штабні канцеляристи майже не звернули на них уваги. Подумаєш, якісь там піхотинці капітан і обер-лейтенант! Мабуть, прийшли канючити літак, щоб перевезти якісь ходові товари в Німеччину. Або ж хтось із них збирався одружитись.

Карл Крумбайн лише осміхнувся. Начальник канцелярії, фельдфебель Кілау, незворушний східнопрусський товстун, зберігав повний спокій. Обст сидів собі в казино, його витягти звідти міг хіба тільки сам господь бог.

— Пан полковник зараз не може прийняти вас. Почекайте, будь ласка, — все ж таки ввічливо процідив фельдфебель крізь зуби і знову заглибився у свої папери. За таку братію, що навіть не попередила про свій приїзд, ніякої прочуханки від шефа не буде.

Та раптом обер-лейтенант вискочив наперед і рявкнув:

— Я вимагаю, щоб ви негайно…

Проте в ту ж мить осікся: цивільний шарпнув його, наче невиховану дитину, за руку і ледве помітно з докором похитав головою. Молодий офіцер мовчки відступив назад, але так погрозливо вирячився на господаря канцелярії, що той одразу збагнув: перше припущення невірне, це якісь особливі офіцери. Він миттю перейшов на г^-то-службовий тон.

— Крумбайн! — гримнув на штабного радиста. — Знайдіть-но пана полковника! Він, певно, десь на аеродромі. — Потім схопив телефонну трубку й передав наказ на комутатор: — Якщо командир ескадри дзвонитиме, негайно сповістіть мене! — І, повернувшись до офіцерів, підлесливо запропонував: — Може, панове офіцери тимчасом бажають пройти до начальника штабу? Туди, напевно, пан полковник подзвонить насамперед…

Вимовляючи останні слова, фельдфебель схаменувся, що зробив непоправний промах: адже він зовсім не знав, з ким мав справу! І який це йолоп там на посту пропустив цих офіцерів, не попередивши його по телефону? Але якщо він тепер захоче перевірити їхні документи, то лише стане посміховищем в очах офіцерів. Зрештою, мусили ж вартові перевірити папери. Він уже шукав якогось приводу, щоб відвернутися й перевірити цей факт, як тут задзвенів телефон. Єфрейтор, що досі не вийшов з приміщення, зняв трубку, і в напруженій тиші чітко пролунав схвильований голос:

— Говорить начальник аеродромного караулу фельдфебель Гацке. Тільки то вартовий пропустив двох офіцерів, п’ять есесівців і одного цивільного. Ці люди мають посвідки головнокомандування вермахту і начальника польової жандармерії. Посвідка цивільного підписана Гіммлером. Це тільки для вашого відома!