Читать «Велике плавання» онлайн - страница 114

Зінаїда Шишова

Він посилався при цьому на необхідність вселити володарям нововідкритих країн повагу і шану до багатства і могутності З'єднаного королівства.

Оскільки Ізабелла, майже не замислюючись, виконувала всі вимоги адмірала, то й це його прохання було вдоволено. В особі Фонсеки він тепер мав найлютішого ворога.

Таким чином, на шляху адмірала, устеленому трояндами, почав траплятися і терен.

Постачати і споряджати експедицію було доручено торговельному дому Джованні Берарді і його компаньйону Амеріго Веспуччі. І ось, коли виявлялося, що бочка з вином погано закоркована або в солонині завелась черва, адміралові вороги глибокодумно посилалися на те, що Берарді — італієць і що адмірал ладен прийняти гнилий провіант від земляка, або позбавити іспанських купців заробітків і привілеїв.

Для озброєння експедиції було відкрито державний арсенал, і все військове спорядження, занедбане після маврітанських війн і складене в Альхамбрі, було віддане в розпорядження адмірала. Пан надавав перевагу легким старовинним аркебузам перед недавно введеними важкими мушкетами, і в цьому його вороги також намагалися запідозрити небажання прославити іспанську зброю.

Але кожний, хто бачив індіанців-карібів, визнає, що далекобійні мушкети необхідні в Європі, де супротивник озброєний так само ж, а проти луків і самострілів придатніші легкі аркебузи.

До честі королеви треба сказати, що вона припинила розмови про незнатне походження адмірала. Ніскільки не замислюючись, вона взяла до двору обох його синів: Дієго — від першої жінки і Фердінанда — від другої. Дієго вона зробила пажем наслідного принца Хуана. Нарікання, що адмірал прихильний до італійців, вона спростувала, доручивши своїм юристам довести, що, проживаючи так довго в Севільї, флорентійці Берарді вже можуть вважатися за іспанців. Що ж до недоброякісних продуктів, то синьйору Фонсеку було запропоновано встановити при раді у справах Індії посаду контролера над постачанням.

Якщо про першу нашу подорож у Європі знали з переказів поодинокі вчені-географи, то другою нашою експедицією зацікавився весь християнський світ.

Щоб розповсюджувати католицизм у нових землях, папа Олександр VI Борхія, ім'я якого італійці переробили на Борджія, призначив своїм намісником бенедиктинця патера Буйля і під його владу віддав ще одинадцять ченців. Таким чином, як сказав синьйор Маріо, наші друзі-індіанці не відчуватимуть браку проповідників.

Цілком зрозуміло, що Колонові відкриття не на жарт стурбували правителів іншої могутньої держави — Португалії. І дуже швидко стало відомо, що португальський король Жуан II таємно споряджує власну експедицію на захід. Тоді Фердінанд також вирішив вдатися до хитрощів.

Він послав у Португалію Лопе де Єреру, людину розумну і далекозору, що осягнув усе мистецтво дипломатії при дрібних і віроломних італійських дворах, йому було доручено домогтися від Жуана II обіцянки, що поки виясняться спірні питання, жодне португальське судно не вирушить у Море-Океан. А тим часом представник Фердінанда у Ватікані переконував його превелебність допомогти З'єднаному королівству проти домагань Португалії; а пан мій, адмірал, отримав вказівку прискорити спорядження флотилії.