Читать «Кристал» онлайн - страница 41

Джос Стърлинг

- Здрасти, Джо. Как си? - попита Стив, когато профуча край нас.

- Добре съм, Стив, не се оплаквам. - Джо продължи да снима, докато отговаряше.

- Страхотен костюм! - Стив ме беше забелязал. Не му беше никак трудно, когато представлявах едно крещящо изделие от златно и червено сред хора във всекидневни дрехи. - Всички статисти ли са облечени така?

Устата ми пресъхна, когато си дадох сметка, че говори на мен.

- Ъ...

- Стив, да ти представя Кристал. - Джо приклекна помежду ни и заснима мига, в който се запознах с моя идол. - Тя помогна да се ушият костюмите.

- Страхотно. Изглеждаш великолепно, драга. - Вниманието на Стив вече се бе насочило другаде. -Къде е Джеймс?

Един от асистент-режисьорите го улови под ръка и го отведе, а по пътя му даде подробна информация за сцената, която планираха да заснемат.

Джо видя слисаното ми изражение и се усмихна широко.

- Дишай дълбоко, Кристал. Отделът по костюмите ще ме уволни, ако срежа връзките на корсета ти.

- Той е... невероятен! - потупах се аз по гърдите.

Джо пъхна фотоапарата си в калъфа.

- Да, за актьор е прилично мил. Винаги помни имената, което говори добре за него.

Върнах се зашеметена в зелената палатка за статистите, където бяха приготвили маса с храни и напитки, за да се подкрепяме, докато ни повикат. Щом влязох, Хав се спусна отгоре ми.

- Къде беше? Вече бях започнал да се притеснявам, че си се отказала да участваш в снимките.

- Нищо подобно. Просто току-що се запознах със Стив Хю.

Думите ми бяха дочути от едно от другите момичета статисти.

- О, каква късметлийка! И как изглежда?

- Страхотен е! - и аз се престорих, че припадам.

Хав направи кисела физиономия.

- Чух, че бил нисък.

- На ръст е среден, но това е без значение. Той е съвършен. - Седнах внимателно на пейката, за да не смачкам костюма. - Не ми обръщай внимание, аз просто ще се насладя на мига. - И с един жест отпратих Хав. С гневни крачки той отиде в другия край на палатката, където няколко човека играеха на карти. Нали не ревнуваше? Или? Е, ако ревнуваше, щеше да му се отрази добре, тъй като обикновено той беше този, по когото припадаха момичетата.

Започнахме да снимаме филма чак в късния следобед, когато падна мракът. Режисьорът събра на едно място всички статисти, за да ни даде инструкции.

- Дами и господа - думите му се превеждаха от английски на италиански. - Нощта на Карнавала е. Трябва да си представите, че цяла нощ сте се отдавали на развлеченията, без да мигнете, а сега наближава часът преди разсъмване, най-тъмният и злокобен час, в който емоциите достигат своя връх. Вие не сте отделни личности, а символи на карнавала и значението му за Венеция. Ще ви разделя на групи. Двойката в зелено и черно ей там - вие сте Г невът. Искам да застанете до онази колона и да се престорите, че се карате бурно за нещо. Искам от вас да ръкомахате ожесточено и заплашително - вие сте италианци, няма нужда аз да ви уча как да се държите ексцентрично.