Читать «Рушниці Авалона» онлайн - страница 82

Роджер Желязни

— Ні, — сказав я. — Ти ніяк не зможеш вплинути на результат поєдинку. Віджени фургон далі і чекай. Якщо все закінчиться благополучно, ми продовжимо шлях. Якщо зі мною щось трапиться, негайно здавайся Бенедикту. Йому потрібен тільки я, і він єдиний, хто може відвести тебе в Авалон. Принаймні, ти опинишся на батьківщині.

Ганелон нерішуче на мене подивився.

— Слухай, що тобі кажуть, — сказав я. — І не зволікай.

Мій супутник опустив очі і взяв віжки в руки.

— Бажаю удачі! — Вигукнувнул він і легенько ляснув коней.

Я зробив кілька кроків убік і опинився поруч з галявинкою, на якої росли молоді деревця. Потім я вийняв Грейсвандір з піхов, кинув погляд на Чорну дорогу позаду і став чекати.

Вершник, оповитий димом, з'явився біля самої межі вогню. Сумнівів не залишалося: це був Бенедикт. Закутавши обличчя шарфом і прикриваючи обрубком руки очі, він мчав по схилу пагорба, немов грішник, що рятується з пекла.

Скоро я почую стукіт копит. З чемності мені, звичайно, слід було заховати шпагу в піхви, але я боявся, що не встигну її витягнути.

Я спробував уявити, яку зброю Бенедикт вибере для поєдинку. Втім, це не мало значення, тому що він однаково добре володів всіма видами зброї. Адже це Бенедикт навчив мене фехтувати…

Можливо, вкласти шпагу в піхви буде не тільки чемно, але й розумно. Раптом він захоче спочатку поговорити? Я розумів, що сам напрошуюся на неприємності, але нічого не міг з собою вдіяти. Мені було страшно.

Я витер змокрілу від поту долоню об плащ в той момент, коли Бенедикт показався за поворотом. Думаю, ми побачили один одного одночасно, і він тут же послабив поводи, переходячи з галопу на рись. Проте зупинятися він явно не збирався.

У мене виникло таке відчуття, що здійснюються велике таїнство. Навколишній світ став нереальний. Здавалося, час зупинився, і я чекав цілу вічність, дивлячись на чоловіка, що був моїм братом. В брудному одязі, з лицем, почорнілим від кіптяви, він наближався до мене, безглуздо задерши обрубок правої руки до неба. Величезний чорний кінь з червоною гривою і червоним хвостом скажено обертав очима. На губах його застигли клапті піни, і дихав він так тяжко, що боляче було на нього дивитися. Шпага Бенедикта висіла на перев'язі за спиною. Керуючи конем за допомогою ніг, він звернув з дороги, не відриваючи від мене палаючого погляду. Ліва рука його метнулася, немов віддаючи салют, і вхопилася за ефес, що стирчав над правим плечем. Шпага з свистом вилетіла з піхов, окреслила блискучий півколо і завмерла, націлена для смертельного удару. Сталь клинка блищала, як осколок дзеркала. В цю хвилину Бенедикт був настільки величний, що я навіть розчулився. Його шпагу, що нагадувала формою косу, я бачив раніше. Тільки тоді ми стояли плечем до плеча і відбивали напад ворогів, яких, як я вважав, перемогти було неможливо. У ту ніч Бенедикт довів, що я помиляюся. Тепер цю грізну зброю він направив проти мене, і несподівано я відчув, що можу померти, — відчуття, яке я переживав вперше в житті.

Моє заціпеніння минуло, і я відступив, вставши за молоді деревця. Кінь Бенедикта зупинився, захрипів і повернувся боком, викидаючи з-під копит грудки торфу. З його ніздрів била пара. Рука Бенедикта майнула з блискавичною швидкістю, подібно до язика жаби; перерублене деревце приблизно в три дюйми завтовшки постояло на місці і повільно впало на траву.