Читать «Озма з країни Оз» онлайн - страница 50

Ліман Френк Баум

Таким чином він став портфелем із суцільного золота, і прекрасний, але жахливий палац наготувався прийняти нового гостя.

— Все, кінець, — сказав Король, задоволено зітхнувши, — і вистава була дуже цікава, як не рахувати того, що дівчинка з Канзасу один раз угадала. Я став багатший на чимало гарних оздоб.

— А тепер моя черга! — рішуче нагадала Курка.

— О, я й забув про тебе, — сказав Король. — Та можеш не йти, коли не хочеш. Я буду великодушний і відпущу тебе.

— Е, ні, — відказала Курка. — Я наполягаю, щоб ви мене впустили, як обіцяли.

— Ну то йди, дурна птахо! — пробурчав Король і ще раз відкрив отвір, що вів до палацу.

— Не йди, Біліно, — поважно сказала Дороті. — Вгадувати ті прикраси нелегко, і тільки щастя допомогло мені, що я сама не стала однією з них.

Лишайся зі мною, ми разом вернемось до країни Ев. Я певна, що цей юний принц дасть нам притулок.

— Авжеж дам, — з великою гідністю запевнив Еврінг.

— Не турбуйся, люба, — відказала Біліна, чи то заквоктавши, чи то засміявшись. — Нехай я не людина, але й не дурепа ж. Ну, я пішла. Не прощаюсь, бо я вернусь. Не журися, скоро побачимось.

Потім Біліна кілька разів голосно квокнула, від чого маленький товстун Король знервувавсь, здавалося, ще дужче, і пройшла отвором у стіні до зачарованого палацу.

— Сподіваюся, що більш я цієї Курки не побачу, — оголосив Владар, знову сівши на трон і втираючи піт на лобі сіро-бурою хусточкою. — Кури взагалі досить надокучливі, та коли вміють говорити, тоді вони — просто страхіття.

— Біліна моя подруга, — спокійно відказала Дороті. — Може, вона не завжди така вже чемна, але я певна, що на думці в неї тільки добре.

ПУРПУРОВЕ, ЗЕЛЕНЕ Й ЗОЛОТЕ

Руда Курка, високо піднімаючи лапки, з безмежно поважним виглядом неквапно йшла по розкішних оксамитових килимах пишного палацу, гострими очицями пильно придивляючись до всього, що траплялось дорогою.

Біліна мала право на таку поважність: вона єдина знала таємницю Короля Номів, як розрізняти предмети, обернені з людей, і ті, котрі ніколи не були живими. Вона була цілком певна, що все вгадає правильно, та перш ніж почати вгадувати, їй цікаво було побачити всю пишноту підземного палацу — можливо, одного з найбагатших і найпрекрасніших у всіх чарівних краях.

Ідучи покоями, вона рахувала пурпурові оздоби, і хоч декотрі були маленькі й заховані в несподіваних місцях, Біліна вишукала їх усі, всі десять, розкиданих по різних покоях. Зелених предметів вона не рахувала, бо думала, що розшукає їх усі, коли настане час.

Урешті, оглянувши весь палац і натішившись його розкішшю, Руда Курка вернулась до одного покою, де завважила великий пурпуровий стільчик під ноги.

Вона поставила на нього лапку й вимовила: «Ев», — і зразу стільчик зник, а перед Куркою з’явилася вродлива дама, висока, струнка, прегарно вбрана.

На мить дамині очі зробились аж круглі з подиву, бо вона не пам’ятала про своє перетворення на стільчик і не могла уявити, хто вернув її до життя.

— Доброго ранку, пані, — своїм різким голосом сказала Біліна. — У вас чудовий вигляд, як на ваші літа.