Читать «Будинок з привидами» онлайн - страница 25

Володимир Бєляєв

У великі революційні свята, коли колони жителів міста марширують перед сосновою трибуною по колишньому Губернаторському майдану, зразу ж за головним оркестром іде завод «Мотор». Ідуть ливарники, слюсарі, ковалі в шкіряних кашкетах, у синіх спецівках. Прапор заводу, важкий, бархатний, обшитий золоченою бахромою, — найкрасивіший у місті. На цьому червоному бархаті олійними фарбами намальований у шкіряному фартусі дужий робітник, що випускає з високої чорної печі струмінь розплавленого металу.

Прапор для заводу був зроблений не в нашому місті, як прапори інших профспілок. Бархатний прапор металістів замовляли в Києві, і робили його там найкращі майстри. Цей прапор звичайно носить найдужчий з металістів-ливарників — Козакевич, любитель французької боротьби і дуже веселий парубок. Недавно трудящі міста в шосту річницю загарбання румунськими боярами Бессарабії влаштували демонстрацію перед виконкомом і вимагали повернути Бессарабію. В той день було хмарно й вітряно. Вітер шарпав з усієї сили бархатне полотнище прапора, древко гнулося, але Жора Козакевич ішов попереду колони з високо піднятою головою і не випустив прапора з своїх загорілих мускулистих рук.

Та що там казати! Робітником-металістом дуже почесно бути. Шкода, що мені не можна зараз спробувати поступити на завод. Треба кінчити робітфак і потім…

Я підійшов впритул до задимленої вихлопної труби. Вона стирчала прямо з стіни — чорна, трохи загнута вниз. Каміння на тротуарі під трубою задимилося, стало слизьке від нафтового нагару і блищало. З труби вилітав блакитнуватий прозорий димок.

Ану, цікаво, — гаряче чи ні? Я обережно провів під трубою рукою. Долоню мою зразу обдало тугим і теплим диханням двигуна. Доторкнувся і до труби — тепла.

А що, коли затулити трубу зовсім, зупиниться двигун чи ні? Та тільки я підніс долоню до чорного і слизького отвору, як її зразу ж відкинуло вниз сильним струменем теплого повітря. Тоді я склав обидві долоні разом, але і їх відкинув униз сильний струмінь газу.

Скоро долоні вкрилися маслянистим глянцем і пахли, як труба, перегорілою нафтою, заводом, верстатами.

«Мабуть, так пахнуть усі металісти», — подумав я, і мені стало не по собі, що я — ледар — вештаюся по вулицях вдень, коли всі працюють, а найголовніше — незатишно стало на душі від того, що я маю гуляти ще довго, до самої осені, до того часу, коли почнеться навчання в робітфаку.

— Василю! — почулося ззаду. — Пішли!

Я обернувся. Помахуючи порожнім кошиком, Галя чекала мене біля воріт.

Ми погуляли з Галею ще трохи на бульварі, погойдалися там на гойдалці, і, коли я зрозумів, що Галя перестала на мене сердитися, провів її додому і, веселий, пішов купатися до водоспаду.

Та ось ближче до ночі, коли засвітилися всі шестеро вікон курсантського клубу в будинку радпартшколи, мені зробилося дуже тоскно. Не заходячи до рідних, я вийшов з кухні і сів на східцях кам'яного ґанку.

Великий жук пролетів над гілками явора і зразу ж круто піднявся вгору. В червоному флігелі навпроти, де жив начскладу школи, було яскраво освітлене вікно. З цього вікна линули звуки балалайки. Там жили Картамишев і Бойко. Мабуть, хтось із них грав зараз на балалайці.