Читать «Будинок з привидами» онлайн - страница 19

Володимир Бєляєв

Ми сплигнули вниз майже одночасно. Курний путівець до Приворіття проходив під огорожею. Як приємно було бігти по цьому рівному путівцю після засипаного колючками саду! Ноги грузли в м'якій, ще теплій пилюзі.

Зупинилися ми вже нагорі, біля білого будинку радпартшколи. В цьому лівому крилі корпусу, що виходив на путівець, було темно. Тільки в найвищому вікні третього поверху тьмяно горіло світло.

— Хто це був? — задихаючися від швидкого бігу, спитав Маремуха.

— А я знаю?!

— Кому ж ти кричав «стій»?

— Бандитам! — відповів я твердо.

Ніяким бандитам я, звичайно, не кричав. Просто мені було страшно так собі знічев'я спустити курок. Щоб заглушити страх, я й крикнув самому собі: «Стій».

Але хто ж був там? Хто кричав «прендзе»? Хто стріляв у нас?

Тільки тепер, на курному путівці, за кілька кроків од воріт радпартшколи, де було стільки озброєних людей, мені раптом зробилося дуже страшно. І я навіть пошкодував, що ми переїхали сюди, на околицю міста, з нашого тихого Заріччя, де ніколи зі мною нічого подібного не траплялося.

— Петько, навіщо тобі додому йти? — сказав я Маремусі спокійно. — Ходім краще до мене, переночуєш на печі. А завтра рано ми в сад заліземо, я тобі аґрусу дам.

— Ні, дякую! — рішуче відмовився Маремуха. — Я тобі казав, що у вас тут нечисто. Хай сатана у вас ночує, а я не буду. До побачення! — І зразу ж побіг униз по Житомирській на Заріччя, і його біла сорочка швидко зникла в пітьмі.

Вранці, тільки почало світати, коли ще батько й тітка міцно спали в сусідніх кімнатах, я встав і пішов у сад. Роса блищала всюди: і на листі слив, і на кругленьких темно-червоних листочках барбарису, і на великих лопухах.

Я йшов униз до огорожі і навіть дивувався: чого ми так перелякалися вчора? А може, просто це який-небудь курсант вистрілив? Хто його знає! Не вірилося, що все сталося тут, ось у цьому саду. Мені здавалося навіть, що постріли, паша втеча із саду — все це приснилося мені минулої ночі, душної і тяжкої від того, що я спав із зачиненим вікном. Та чим ближче я підходив до яру, тим повільнішими ставали мої кроки. А раптом там у кущах лежить людина, вбита кулею з мого револьвера?

До кущів, які росли під самою огорожею, я підходив уже зовсім повільно. Спочатку я кілька разів пройшов мимо. Кущі стояли тихі, на одному з них дзвінко співала коноплянка. Трава під кущами була потолочена. Нарешті я наважився і обережно розвів кущі. Жалісно писнувши і поринаючи під гілками, коноплянка полетіла геть із саду. В кущах нікого не було. Я вже хотів був іти далі, як раптом помітив у траві біля пенька погнуту алюмінієву миску. Поруч валялася така ж сама алюмінієва ложка. В мисці, вкрита шаром жиру, захолола не доїдена кимсь ячна каша. Такою кашею часто годували увечері курсантів. Цю кашу, напевне, їли вчора люди, які стріляли в нас. Хто вони? Чому їм було потрібно вечеряти тут, у саду, під кущами? А може, це був курсантський патруль? Але чому ж вони залишили миску? Я хотів пошукати ще в траві стріляні гільзи, але мені стало не по собі в цьому тихому, вологому від ранкової роси закуткові саду.