Читать «Будинок з привидами» онлайн - страница 18

Володимир Бєляєв

Крізь листя дерев було видно чисте, все в блискітливих зірках небо, перетяте надвоє білим від зірок Чумацьким Шляхом.

Ми йшли не по стежці, а навпростець. В ноги жалила кропива, хрускотів хмиз і пересохлий бур'ян. Попереду не було видно жодного вогника. Там, за садом, кінчалося місто. Петько, мовчки і не відстаючи від мене й на крок, дріботів ззаду.

— Давай ліворуч, — наказав я Маремусі і, схопивши його за руку, повернув набік. Мені хотілося зайти якомога далі, на самий кінець саду, до яру. Прямо перед нами виросла оточена кущами бузку гірка.

— Це сарай? — шепнув Петько.

— Гірка, смішний! — заспокоїв я його й зупинився.

— Тут будеш стріляти?

— Ні, я просто заряджу, — відповів я Петькові. І, вийнявши з кишені скісну обойму з патронами, вштовхнув її в рукоятку револьвера і відтяг затвор. Клацнувши, затвор повернувся назад, — все було в порядку. Патрон лежав тепер у стволі.

— Ходімо, — запропонував я Петькові.

— Василю, коли стрілятимеш, скажи мені раніше. Я вуха затулю! — заблагав Петько.

Я нічого не відповів і подумав тільки: «Атож, чекай! Так я тобі й скажу, коли буду стріляти. Який інтерес? Пальну зразу — і тоді сядеш з переляку».

Я вже легенько торкав пальцем спускову гашетку, але стріляти тут ще було небезпечно: могли почути. Я пробирався крізь мокрі від роси кущі, їх віти боляче шмагали Маремуху, який ішов позаду мене.

Та ось рідше пішли дерева, і, осяяна ясним світлом зірок, забовваніла вдалині за низькими кущами стара монастирська огорожа.

Зробивши ще зо три кроки, я зупинився. «Далі йти не варт, — подумав я, — і в огорожу стріляти теж небезпечно. Куля ще дасть рикошет і відскочить назад».

Перед нами чорніло високе криве дерево. Одна його товста гілляка, як здоровенна лапа, тяглася до огорожі.

Далеко біля річки закричав пугач. І раптом я підстрибнув на місці і, тонким зривистим голосом закричавши «Стій!», випалив прямо в стовбур цього чорного кривого дерева. Червоний клубок вогню вихопився із револьвера.

І не встигла ще покотитися по темному, глухому саду, по сусідніх ярах луна, як під огорожею почувся шум і хтось дуже виразно крикнув:

— Прендзе!

І слідом за цим вигуком «Скоріше!» один по одному два важкі гулкі постріли гримнули там, у кущах. Я бачив вогники порохових спалахів, чув, як тонко, неначе оси, задзижчали десь у мене над головою кулі.

— Тікай! — крикнув Маремуха і, ламаючи кущі, помчав назад.

— До огорожі! — шепнув я йому на ходу, і ми зразу взяли круто назад. Там, за горіховою алеєю, виднілася та сама кам'яна огорожа, що оточувала сад з трьох боків.

Я підбіг до неї, підстрибнув і обома руками схопився за похилу верхівку. З гуркотом полетіло вниз, у густу кропиву, каміння, зашарудів дрібний щебінь.

Уже перевалюючись грудьми через огорожу і закидаючи вгору ноги, я почув, як дряпався, вилазячи на огорожу, Маремуха.