Читать «Будинок з привидами» онлайн - страница 116

Володимир Бєляєв

— Продовжуватимемо обговорення чи… — спохватився голова.

— Голосуй! — почулися вигуки в різних кінцях залу.

— Хто за пропозицію товариша Коломійця? — спитав голова.

Комсомольці підняли руки і затулили від мене Микиту.

— Проти? — спитав голова. Ніхто не підняв руки проти.

— Тоді… хвилиночку… — оголосив голова і, знайшовши на столі повістку денну, підніс її до окулярів. — Переходимо до дальшого питання, — сказав він. — Але перед цим попрошу безпартійну молодь залишити зал.

Поки ми з Петьком протискувались між двома лавами, намагаючись вийти в прохід, Котька Григоренко, високо піднявши голову і розмахуючи руками, як борець, швидко пройшов перед нами і зник у дверях. Коли ми вийшли на Центральний майдан, біла сорочка Григоренка маячила далеко в Кузнечному провулкові. Котька йшов до себе додому такою ж нахабною, визивною ходою. Він сьогодні програв, але видно було з усього — вирішив не здаватися.

Ця неділя випала холодна, вітряна.

Вгорі, на валах Старої фортеці, було зовсім холодно. Ми з Галею видерлися туди по схилах бастіонів, вкритих вигорілою, жовтою травою, і все місто зразу розкинулося перед нами, обведено вузенькою, зверху схожою на струмочок річкою. Зліва виднілися маленькі будинки Заріччя, десь з самого краю його білів у саду фасад будинку радпартшколи, справа, за фортечним мостом, що веде у фортецю з міста, над самою скелею були розкидані Руські фільварки — так називалося західне передмістя міста. Далеко внизу, біля вигину річки, під баштою Стефана Баторія, я побачив звислий над водою чорний камінь. Він здавався звідси дуже-дуже маленьким, виру під ним зовсім не можна було помітити. Я згадав, як налякав нас тоді вночі, коли ми з Галею поверталися з кафе Шипулинського, вартовий міліціонер, що стояв на місточку.

Як давно все це було! Здається, що не три місяці, а добрих два роки минуло з того часу.

Ми стояли, відпочиваючи, кілька хвилин. Холодний вітер шарпав густе Галине волосся. Галя натягла на себе батькову куртку. Ця витерта на рукавах шкіряна куртка була на Галю велика, рукава були довгі-довгі — тільки кінчики пальців ледве визирали з них. Щоки в Галі зарум'янились од вітру.

— Гарно тут, правда? — спитав я.

— Гарно! — відповіла вона, повертаючись.

Не знаю, звідки набралось у мене хоробрості, але в ту ж мить, осмілівши, я схопив Галю обома руками і притулив її голову до себе.

— Пусти! Дурний. Та ти очманів? — сказала Галя, силкуючись вирватися.

— Нічого не дурний… Просто… я хочу тебе поцілувати, — буркнув я.

Мої губи зіткнулися з Галиним обличчям. Я дуже незграбно, з розмаху поцілував Галю в кінчик її холодного носа і в лоб.