Читать «Будинок з привидами» онлайн - страница 115

Володимир Бєляєв

— Значить, ти бачив, коли цей Збігнєв приходив до батька? — спитав Микита.

— Бачив. Це було двічі. Раз він прийшов уночі, я вже спав, а вдруге — я повернувся з міста — вони сиділи в кухні й обідали.

— І ти ні про що не догадувався?

— Про що я міг догадуватися? — спитав Котька.

— Ну, що ця людина наш ворог і тому подібне?

— А звідки я міг це знати? — здивувався Котька.

— Як звідки? Невже ти не знав, що цей син садівника був пілсудчиком і, як з'ясувалося на слідстві, на додаток до всього ще й англійським шпигуном, що він прийшов з того боку? Нічого цього ти не знав? — спитав Котьку Микита.

— Звичайно… нічого не знав! — тремтячим голосом відповів Котька і озирнувся, неначе збираючися залишити збори.

— А що ти говорив на Семінарській?

— Де? — вже зовсім тихо спитав Котька.

— Та ти не придурюйся. Сам знаєш чудово — де! — зло сказав Котьці Микита і, звертаючись до голови, попросив: — Дай-по мені слово!

Микита вийшов до проходу і, стоячи майже поряд Котькою, сказав:

— Іноді, товариші, бувають випадки, коли ми приймаємо в нашу спілку вихідців з чужих родин. Ми чинимо то всупереч прислів'ю, що яблуко від яблуні недалеко відкочується, і часом трапляється так, що ми буваємо праві, а не прислів'я. Одначе ми робимо це в тому випадку, коли люди, які обрали собі новий шлях, чесно поривають а минулим, нічого від комсомолу не приховують і не обманюють нас. Ось тут сидить цей… з дозволу сказати, останній могікан… Нібито все гладенько: все розказав, у всьому признався, руки робітничі, а говорить так — заслухаєшся! Просто можна зразу в агітпроп осередку вибирати. Усе це так, та не так. Ось ми слухали його, пороззявлявши роти, а він вас усіх обманював тут…

Микита передихнув, збори з тривогою чекали, що він скаже далі. Котька сидів похнюпившись, а голова висунувся з своєю табуреткою ближче до рампи.

— А він обманув вас! — повторив Микита, витираючи долонею спітнілий лоб. — І недаремно я запропонував йому роззброюватися. Справу садівника радпартшколи Корибка ви знаєте, читали про неї в газеті. Садівник Корибко разом із своїм сином уже давно в штабі Духоніна, справу здано в архів, і все це, так би мовити, сива давнина. Але навіщо брехати? Навіщо брехати, питаю? Брехати може тільки людина, у якої совість нечиста. А ось цей, як його правильно тут назвали, тип збрехав. Я, ви знаєте, у вас в осередку нова людина. Мене тимчасово прикріпив окружком комсомолу для посилення роботи. Коли Григоренко подав заяву про прийом, я, знаючи, що він жив на квартирі у садівника Корибка, розпитав про нього у знайомого слідчого ДНУ, товариша Вуковича, який вів справу Корибка. В справі цій є свідчення Григоренка. В ДНУ він признався, що бачив не два, а навіть три рази, як додому до садівника приходив його син, Збігнєв, причому там, у своїх свідченнях, Григоренко прямо і ясно написав, що ще з часів петлюрівщини він знав, що син садівника Корибка — пілсудник, що він утік за кордон і таке інше… Григоренко сказав на слідстві, що він не повідомив про все це владі тільки тому, що він боявся, як би цей Збігнєв його не пристрелив. Не будемо тут говорити, чи правильно зробив Григоренко, чи неправильно, — думаю, що ви всі розумієте це самі, — але навіщо брехати, постає питання. Навіщо обманювати збори, прикидатися незнайком, кричати тут усякі революційні слова, щодо зречення матері і водночас зустрічатися з матір'ю потай? Все це мені дужо й дуже не подобається, товариші. Пропозиція: даного… суб'єкта в комсомол не приймати! — І, неначе відрубавши останню фразу, Микита несподівано сів на місце.