Читать «Нифрон се въздига» онлайн - страница 159

Майкъл Дж. Съливан

Тълпата награби изложеното, заменяйки инструментите на труда с инструменти на войната. Оръжейната се охраняваше от десет души, всички от които се преселиха бързо, по-голямата част от тях пребити до смърт по леглата си, пренесени от временен в постоянен сън. Въстаниците ликуваха, защото бяха завзели оръжейната, без да дадат едничка жертва. Смееха се, подскачаха по масите, чупеха чаши, чинии и каквото още успееха да намерят, изпробвайки новите си оръжия.

Навсякъде край себе си Емъри виждаше диви изражения и предположи, че и той самият не прави изключение. Сърцето му тупаше диво, дробовете работеха енергично. Гърбът вече не го болеше. Чувстваше се силен, въодушевен и същевременно леко замаян.

- Емъри! Емъри! - той се обърна и видя Ариста да си пробива път към него. — Твърде си бавен - изкрещя тя. - Гарнизонът идва. Въоръжи ги и ги подреди на площада

Като че изтръгнат от сън, Емъри осъзна безумието си.

- Всички навън! - изрева той. - Всички! Подредете се!

Ариста вече бе започнала да подрежда останалите отвън хора в редици, застанали с гръб към оръжейната.

- Трябва да вземем оръжия! - викна към нея Перин.

- Останете в строя! - излая принцесата в отговор. - Ще ги донесем.

Трябва да останете подредени, за да не позволите на гарнизона да ви помете.

Подредените мъже със земеделски сечива в ръце я гледаха ужасени, тъй като от другата страна на площада първите войници вече изтласкваха барикадите от каруци и колички. Влезлите в оръжейната се появиха и заеха мястото си в предната редица.

- Подредете се! - изкрещя Емъри. - Две прави линии!

Ариста изтича в оръжейната и започна да носи мечове. Забеляза Карат да преджобва един мъртвец и блъсна хлапето в стената.

- Помогни ми да изнесем щитове и мечове!

- Не ми е позволено - рече той.

- Не ти е позволено да се биеш, но можеш да пренесеш няколко меча, мътните да те вземат. Точно както отключи вратата. Мърдай!

Карат понечи да каже нещо, сетне се отказа. Започна да сваля щитове.

Появи се доктор Герънд, нарамил превръзки, но бързо ги захвърли и също се зае да помага с носенето на оръжията. Излизащата Ариста зърна жена с подгизнала рокля да тича към нея. Мократа й руса коса прилепваше към лицето. Блондинката спря рязко при вида на принцесата.

- Нека помогна - каза тя. - Вие донесете още, а аз ще раздам тези.

Ариста кимна, подаде й оръжията и изтича обратно.

Карат й подаде насъбраните от него щитове, които тя връчи на младата жена. Последната ги раздаде. Когато Ариста излезе отново, видя, че се е подредила линия от по-възрастни мъже и жени, които си предаваха оръжията по подобие на кофна верига, а младата жена добавяше още хора.

- Още мечове! - викна Ариста. - Шлемове и брони най-накрая.